Nová funkce aplikace Záchranka má zajistit větší bezpečnost při putování po horách

20. červenec 2021 08:59

Mobilní aplikace Záchranka spouští novou funkci pro turisty na horách, takzvanou Elektronickou knihu túr. Jde o moderní verzi klasických horských knih.

Turista si zapíše plánovanou trasu i předpokládaný čas. Pokud ve stanovené době neohlásí návrat, nejbližší stanice Horské služby dostane podnět k zásahu. Funkce už funguje na telefonech s operačním systémem iOS a brzy začne fungovat také na systému Android.

„V letním období řešíme nejčastěji úrazy cyklistů, jsou to různé odřeniny, dále srážky s překážkou, popřípadě srážky mezi cyklisty,“ popisuje záchranář Horské služby na Šumavě Libor Flíček. Mobilní aplikace Záchranka je podle něj pro práci Horské služby dnes už nepostradatelná.

Kromě knihy túr teď uživatelé v aplikaci nově najdou také varování a výstrahy nebo lavinovou předpověď. „Přemýšleli jsme, jak z aplikace udělat nástroj, který bude sloužit nejen k tomu, aby si člověk přivolal pomoc v případě nouze, ale aby se do té situace vůbec nedostal, to znamená, aby působila více preventivně a osvětově,“ vysvětluje ředitel a autor aplikace Filip Maleňák.

Aplikace Záchranka v Česku funguje pátým rokem. Za tu dobu přijala zhruba 70 tisíc volání, asi tři tisíce z nich pak operátoři předali právě Horské službě.

Spustit audio

Související