Nižší úroda ozimého ječmene může přinést problémy chovatelům skotu

12. červenec 2018 11:46

Menší výnosy i kvalita zrna. Taková je bilance jihočeských zemědělců na konci sklizně ozimého ječmene. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu někteří sklidí až o polovinu méně než loni, zaplatí i víc peněz za následné ošetření zrna.

„Zrno je menší, drobnější, je to zmlazené, je v tom hodně zeleného,“ ukazuje na posklizňové lince společnosti Agra na Táborsku technik Ladislav Pikl. „Když je tam zelené, musí se to déle sušit a zase se spotřebuje víc topného oleje a je to dražší,“ dodává.

Kvalitu ozimého ječmene ovlivnil nedostatek vody. „Několik let nebyly zimy se sněhem. Rostliny odhodily odnože, protože měly nedostatek vody, a ty slabé odnože se přestaly dál vyvíjet. Některé z podnoží se zmladily a vytvořily stéblo, které bylo v porovnání s ostatními rostlinami zelené, jalové, to znamená, že klas neměl v sobě žádné zrno,“ vysvětluje předseda představenstva Vladislav Hájíček.

To podle něj zemědělcům komplikuje sklizeň. „Zvyšuje to náklady nejen na sklizeň, která jde pomaleji, ale i na posklizňovou úpravu zrna,“ dodává.

Obiloviny narostly nižší, což může znamenat pro některé zemědělce také problém. „Nižší vzrůst obilovin přináší nižší výnos slámy. Chovatelé zvířat, kteří používají slámu k podestýlání, si ji budou muset nakupovat, což bude zdražovat výrobu,“ doplňuje Vladislav Hájíček.

Ke konci týdne začne na jihu Čech sklizeň ozimé řepky a pšenice.

Spustit audio

Související