Dodržování nových předpisů bude stát zemědělce čas a statisíce korun

30. květen 2018 11:05

Na nový rostlinolékařský předpis si stěžují desítky včelařů a zemědělců. Pěstitelé mají povinnost oznamovat všem včelařům minimálně 48 hodin dopředu, že budou rostliny chemicky ošetřovat.

Převedení novely zákona o rostlinolékařské péči do praxe je podle zemědělců i včelařů téměř nemožné.

„V tom znění zákona je pro zemědělce v podstatě nemožné to dodržovat. Jsme závislí na počasí, nikdy nevíme, v jakém stadiu budou rostliny, jestli nám to umožní, takže na vědomí se jim to dává, ale nejsme schopní říct, že to bude ten a ten den,“ konstatuje předseda Zemědělského družstva Brloh Václav Jungwirth.

Podle něj znamená nové nařízení pro zemědělce víc úřednické práce i výdajů. „Jeden doporučený dopis stojí 44 korun. Pokud máte 200 včelařů ve svém okolí, je to nějakých osm devět tisíc za jednu aplikaci. A těch aplikací provádí zemědělec během roku značné množství, takže náklady by šly do statisíců,“ dodává.

Včelaři chodí v lednu k úlům s hadicí u ucha

Včelař Aleš Křenek poslouchá bzukot včel v úlu. Díky tomu pozná, že je včelstvo uprostřed zimy v pořádku

V zimě včelaři bedlivě poslouchají bzukot včel. Ten jim prozradí, jestli se včelstvu daří dobře, nebo jestli ho nenavštívil nějaký nežádoucí host. Jedním z nich může být nebezpečný roztoč varroa, který už zlikvidoval miliony včel.

Chovatelé včel z novely zákona rostlinolékařské péče také nemají radost. „Když včelař dostane takové hlášení, že to je od dubna do října, tak to je pro nás nic. Nebo myšlenka, že včelaři budou své úly zakrývat nebo odvážet, to je prostě nemyslitelné, to je neřešitelné, když máte na stanovišti desítky včelstev,“ reaguje českobudějovický včelař Václav Krištůfek.

Ani včasné ohlášení chemických postřiků nedokáže v některých případech úhynu včel zabránit, což tyto rostlinolékařské přepisy ale neřeší. „Zemědělci často používají směsi pesticidních látek a ty jednotlivé pesticidy použité ve směsi nemusí být včelám nebezpečné, přesto ta směs, kterou nikdo nikdy netestoval, nebezpečná může být,“ říká Václav Krištůfek.

Vláda se bude zákonem o rostlinolékařské péči znovu zabývat letos v prosinci. Včelaři i zemědělci doufají, že do té doby najdou s ministerstvem zemědělství společnou řeč a tím pádem i rozumné řešení pro všechny strany.

Spustit audio

Související