Kvůli suchu bude nedostatek krmení pro zvířata, může to snížit počty skotu

29. květen 2018 11:10

Až o 70 procent méně pícnin než loni sklidí jihočeští zemědělci při první senoseči. Sklizeň ovlivnilo sucho. I když v minulých dnech pršelo, nedostatek spodní vody trvá. Pokud se situace nezlepší, budou muset zemědělci omezit chov skotu.

„Jetel máme nižší, protože bylo sucho a nepodařilo se mu tak vyrůst, jak bychom potřebovali. Minulý rok, kdybych v jeteli stál, byl by tak nad kolena, teď je asi poloviční,“ ukazuje traktorista Zemědělského družstva Hosín Václav Fikota.

Sklizeň pícnin je letos na jihu Čech podobná jako loni. I tehdy se zemědělci obávali, že nebudou mít dostatek krmiva pro dobytek. Pamatuje si na to předseda Zemědělského družstva Hosín Jiří Severa. „První seče byly nízké, ale loni nás zachránila druhá a u jetele jsme nechali dokonce třetí seč, která byla o hodně lepší. Tím jsme udělali určitou zásobu krmení, ze které žijeme dodnes,“ vypráví.

V případě, že v červnu nepřijde déšť, má Jiří Severa připravený krizový plán. „Museli bychom snížit stavy skotu, případně nakupovat větší množství obilí nebo to řešit jiným způsobem. Samozřejmě tohle pro nás znamená vyšší náklady,“ vysvětluje.

Nedostatek pícnin může pro zemědělce znamenat až statisícové ztráty nebo ohrožení chovu dojného skotu, který by se při krmení zvířat obilím družstvu už nevyplatil.

Spustit audio

Související