Nikam neodjíždějte, léto v Budějovicích bude úžasné. Ve městě se uskuteční přes 300 akcí

14. červen 2022

Více než tři stovky akcí, od festivalů přes koncerty a výstavy až po divadla, nabídne letošní léto v Českých Budějovicích. V programu se objeví stálice jako Múzy na vodě nebo Umění ve městě, ale i zcela nové festivaly.

V Českých Budějovicích se od počátku června do konce září uskuteční celkem 324 různých akcí. „Snažili jsme se, aby program byl atraktivní, aby si lidé léto ve městě užili. Skoro by se dalo ve zkratce říct: Nikam nejezděte, léto v Budějovicích bude úžasné,“ zve náměstek primátora Juraj Thoma.

Program podle něj bude tak nabitý, že bude připomínat jeden velký letní festival. Lidé mohou navštívit koncerty, divadla, filmové projekce, chybět nebude výtvarné umění.

Už tradiční akcí je například sochařská plenérová výstava Umění ve městě. V ulicích Českých Budějovic, ale i na několika dalších jihočeských místech, se objeví různé objekty, sochy a instalace.

Velmi oblíbený festival Múzy na vodě se koná od 1. července na soutoku řek Malše a Vltavy v Českých Budějovicích. Letos nabídne například vystoupení Tomáše Kočka, Michala Prokopa s triem nebo Dagmar Peckové.

Na náměstí Přemysla Otakara II. opět zastaví Kinematograf bratří Čadíků. Pak se tu budou střídat kapely. Radniční léto na nádvoří českobudějovické radnice nabízí hlavně divadelní vystoupení, ale také koncerty.

Čtěte také

V srpnu se koná Jihočeský jazzový festival na Piaristickém náměstí. Závěr prázdnin patří oblíbené pouliční slavnosti Město lidem, lidé městu, která se letos přesune blíže k vodě, oživí hlavně Zátkovo nábřeží, slepé rameno Malše a Sokolský ostrov.

Jednou z novinek bude dvoudenní festival Montmartre pod Černou věží, který 25. a 26. června připomene francouzskou kulturu, gastronomii, ale hlavně způsob života. Organizátoři uzavřou okolí Černé věže a přivedou sem pouliční divadla, šansony i dobré jídlo a pití.

Nový festival založil českobudějovický rodák, houslista Pavel Šporcl. Nazval ho Hvězdy nad Vltavou a na začátku července přivede do města hvězdy hudebního nebe, ale také uspořádá mezinárodní mistrovské kurzy, Mladí hudebníci tak dostanou prostor učit se od zkušených.

Většina akcí se odehraje v centru Českých Budějovic, ale podobně jako v předchozích letech ožije třeba také park Čtyři Dvory. Od poloviny července tu budou dvakrát týdně divadla pro děti. Nová tradice pak vzniká na břehu Vltavy, u pláže u sídliště Vltava v srpnu každý čtvrtek hrají místní kapely.

Rozhovory o akcích, které se během léta uskuteční v Českých Budějovicích, si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související