Pořadatelé velkých festivalů věří, že se fanoušci vrátí. Připravili program jako před covidem

29. květen 2022 08:22

Dramaturgii téměř jako před covidem už ohlásily velké letní festivaly v Česku. I přes rostoucí náklady se pořadatelé snaží nabídnout divákům a posluchačům program skoro ve stejném rozsahu jako v roce 2019. Věří, že po dvou letech restrikcí si návštěvníci cestu za zábavou najdou.

Písničkářka Radůza byla předskokankou letošního 31. ročníku festivalu Okolo Třeboně. S chutí si koncert poslechl jeho zakladatel Pavel Barnáš, který potvrdil, že dramaturgii letos připravil ve stejném rozsahu jako před covidem.

„Já si myslím, že jsme dramaturgii i rozšířili, protože jsme se začali věnovat tomu, že děláme jednotlivé koncerty. A letošní ročník bude plný oslav, jsou výročí kapel, muzikantů, bude to pro nás takový narozeninový festival,“ dodává.

Na druhou stranu Pavel Barnáš neskrývá obavy z toho, jak to letos dopadne s návštěvností. „Samozřejmě je znát, že lidé jsou opatrní, takže se třeba nenakupuje dopředu. My jsme na to strašně zvědaví, protože minulý rok jsme měli největší návštěvnický propad za třicet let. Jsem optimista a věřím, že se pomalu vracíme zpátky,“ říká.

Čtěte také

Příprava festivalu v plném rozsahu byla letos složitější i pro filmového režiséra a producenta Ondřeje Trojana, který pořádá filmový a hudební Slavonice Fest. „V letošním roce bylo počítání a shánění peněz poměrně hodně komplikované, protože veškeré náklady skokově rostou a nemají konce. Pouštíme se do něčeho a úplně netušíme, kam až náklady vyrostou. Je to trochu střelba do tmy,“ popisuje.

Přesto se letos pořadatelé zaměřili na zásadní zlepšení kvality filmových projekcí. Ve všech sálech bude nová projekční technika i plátna. A třeba do slavonického kulturáku, který se znovu stane největším promítacím sálem Slavonice Festu, se po dvou letech vrátí velké večerní koncerty.

Vystoupí například J.A.R. nebo  legenda Ivan Mládek. „Ke koncertům jsme se letos vrátili a po covidových letech se zase těšíme, že festival navštíví velký počet diváků a že se vrátíme do nějakého módu, v jaké jsme končili v roce 2019,“ slibuje si Ondřej Trojan.

A návrat k původnímu termínu na přelomu července a srpna ohlásil i Mezinárodní hudební festival  Český Krumlov.

Spustit audio

Související