Busty, portréty, architektonické modely. Díla uznávaného sochaře Thomase Schütteho vystavuje budějovická galerie

11. květen 2022 11:26

Patří k nejdůležitějším osobnostem světového sochařství. Sedmašedesátiletý Němec Thomas Schütte má první samostatnou výstavu v České republice. Jeho díla představuje českobudějovická Galerie současného umění.

„První místnost je věnována bustám, portrétům, což je jedno ze základních témat tvorby Thomase Schütteho. On se všeobecně zabývá člověkem jako takovým,“ ukazuje kurátor galerie Michal Škoda hlavy, které představují staré ošklivé muže.

Thomas Schütte se inspiroval podivnými postavami v Římě. „Když byl v Římě na rezidenci, probíhal tam korupční skandál. A to byl moment, který ho inspiroval. Zabývá se portrétem, figurou, bustou, hlavou, ale nikdy nejde o reálné lidi, je to jeho volná tvorba, přičemž inspiraci hledá v různých problematických otázkách současnosti,“ vysvětluje Michal Škoda.

Pět bust v expozici českobudějovické Galerie současného umění spojuje téma určité grotesknosti a nadsázky. „Není to reálný portrét, ale vyjadřuje to určitý škleb, gesto, určitou situaci, je v tom až taková grotesknost,“ potvrzuje kurátor.

Dále jsou k vidění architektonické modely, v nichž Thomas Schütte představuje svůj vnitřní svět. „Jsou to modely vytvořené podle jeho fantazie, zase s určitou dávkou humoru, ale navazují na dějiny architektury. Je to podobné jako u těch hlav a figur, reaguje nějakým způsobem na určitou problematiku doby. Nedělal modely s tím, že by se měly realizovat, ale v mnoha případech už stalo, že podle nich skutečně vznikly domy,“ líčí Michal Škoda.

Čtěte také

„Zatím nejznámější architektonické dílo, které bylo postaveno na základě jeho modelu, je Skulpturenhalle, velký prostor, který postavil v Neussu u Düsseldorfu, kde žije. Slouží jako výstavní prostor a zároveň je v podzemí velký archiv děl,“ dodává.

Thomas Schütte je považován za jednoho z nejdůležitějších představitelů současného světového sochařství. Kromě sochy se ale intenzivně věnuje také kresbě. To poznají i návštěvníci výstavy. „Je tady výběr z většího cyklu, který se jmenuje Luisa, jsou to starší práce, akvarely, a pak jsou tu velké tisky, které doplňují tu sérii hlav a architektonických modelů,“ upřesňuje kurátor.

Na přípravě výstavy se podílí i externí spolupracovník galerie Jakub Šimek. „Líbí se mi jeho věci. Je mi to hodně blízké, takže se mi s nimi pracuje dobře,“ komentuje.

Výstava Thomase Schütteho potrvá v Galerii současného umění na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích do 5. června.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související