Budějovické letní kino otevírá. Nabídne filmy za padesátikorunu, tematické večery i koncerty

3. červen 2022 12:30

Letním kinům začíná hlavní sezona. Provozovatelé mají za sebou dva roky ovlivněné pandemií koronaviru, teď očekávají, že se diváci vrátí naplno. Někde vylepšili zázemí a rozšířili služby. Třeba v českobudějovickém Letním kině Háječek, které zahajuje sezonu v pátek večer.

Kristýna Vacková z týmu Letního kina Háječek utírá lavičky. Už za pár hodin na ně po roce opět usednou diváci. „Tento rok nás čeká, doufejme, významná investice v podobě výměny lavic. Do areálu se vejde přes tisíc lidí, takže laviček je velká plocha, prozatím jsme zajistili jenom nové podsedáky, ale třeba se nám podaří i kompletní výměna,“ prozrazuje.

První už hotová viditelná změna vítá návštěvníky hned u vchodu. Ten je nově natřený a osazený dřevěnými latěmi. „Držíme se našich barev, takže pro vchod jsme vybrali krásně zelenou, která se v areálu bude opakovat,“ dodává Kristýna Vacková.

Letošní sezóna měla být pro organizátory poslední, město jim ale prodloužilo smlouvu i na příští rok. Mohli díky tomu více investovat do programu i vybavení. „Pro letošní rok jsme významně rozšířili bistro, protože loni jsme zjistili, že nestačí. Trochu jsme upravili travní plochy, záhonky, něco tu pokvete,“ popisuje Kristýna Vacková.

Čtěte také

Vstupné zůstává stejné jako loni – 50 korun. „Padesátikoruna je samozřejmě moc příjemná pro diváka, ale nás velmi limituje ve výběru filmů. Musíme totiž objednávat pouze starší filmy. Ty premiérové a novější nám distributoři nedovolují uvádět, protože bychom měli konkurenční výhodu,“ vysvětluje Stanislava Skřičková z týmu letního kina.

Organizátoři také připravili na léto tematické večery. „Tematický večer bude vždycky v pátek, chystáme třeba dámský, francouzský, pak takový budějovický comic-con,“ líčí Kristýna Vacková.

Zájemci, kteří budou chtít nahlédnout do fungování a útrob letního kina, mohou využít komentované prohlídky. „Připravili jsme takovou miniprohlídku areálu. Dozví se něco o historii Háječku, že tu byl dříve rybník a potom park dokonce ze zoologickou zahradou, dozví se něco o historických cenách vstupenek, co se tady promítalo, kolik sem chodilo lidí,“ říká Stanislava Skřičková.

V polovině června čeká návštěvníky také série několika velkých koncertů, vystoupí Lucie, Mig 21 nebo Tomáš Klus. Letní kino Háječek v Českých Budějovicích bude otevřené vždy v úterý, čtvrtek, pátek a sobotu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související