Nevidomá Šarlota studuje dvě fakulty najednou. Na školu jí přispívá fond Českého rozhlasu

Šarlota Kušnírová je sice od dětství nevidomá, ale na nic si nestěžuje. Dvaadvacetiletá blondýnka z Českých Budějovic studuje dvě fakulty Jihočeské univerzity najednou, zvládá obory Španělský jazyk a literatura a pak ještě Český a anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání. Právě na studium jí přispívá i Nadační fond Českého rozhlasu.

Při zapisování přednášek je nevidomá Šarlota rychlejší než spolužáci, a tak se z jejích poznámek učí i ostatní. „Mám normální notebook, akorát je vybavený hlasovým výstupem, předčítá úplně všechno, co vidící člověk vidí na obrazovce. Při přednášce píši všemi deseti, v jednom uchu mám sluchátko a to, co napíšu na klávesnici, uslyším ve sluchátku,“ popisuje.

Šarlota Kušnírová získala od Nadačního fondu Českého rozhlasu příspěvek už na gymnáziu, a to na pedagogickou asistenci. „Asistent mě připravoval na státní maturitní zkoušku nebo právě na jazykové mezinárodní zkoušky z anglického a španělského jazyka,“ říká.

Na vysoké škole potřebuje příspěvek například na průvodcovskou službu, s níž se učí nové trasy mezi posluchárnami, nebo na převedení učebnic do zvukové podoby. „Velká finanční zátěž souvisí také s tím, že jsem se rozhodla dělat bakalářskou práci, která se zabývá dialektologickým rozborem. Takže potřebuji někoho, kdo mi bude pomáhat s transkripcí,“ vysvětluje.

Šarlota zkoušela hledat i brigády, ale neúspěšně. „Hlásila jsem se na práce, o nichž vím, že bych je zvládla, ale většina lidí se toho bojí. A přitom já sama si o sobě myslím, že až na ty oči jsem celkem normální,“ říká.

Až Šarlota Kušnírová dostuduje Jihočeskou univerzitu, chtěla by učit. Právě na její studium přispívá Nadační fond Českého rozhlasu, teď se sbírkou Cimrman pomáhá.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Související