Z návštěvy rozhlasového studia mají nevidomé sestry životní zážitek

1. leden 2018

Sestry Marie a Jarmila Šímovy ze Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku od narození nevidí. Celý život spoléhají na ostatní smysly a jejich věrným společníkem je rozhlasové vysílání.

Přály si proto podívat se do studia Českého rozhlasu v Českých Budějovicích. To jim s radostí splnili rozhlasoví pracovníci spolu se zaměstnanci městského úřadu v Prachaticích, kde nevidomá dvojčata pracují na ústředně jako telefonistky.

„Chtěly prostě dojít do rozhlasu, zeptat se tam na všechno, slyšet, jak se to dělá,“ řekla Hana Raubenhauptová z kanceláře prachatického starosty, která cestu organizovala.

Očekávání sester Šímových umocňovala jejich láska ke zpěvu a rozhlasovému vysílání. „My bychom chtěly vědět úplně všechno, jak se co dělá, jak se natáčí dechovky a tak. Český rozhlas České Budějovice posloucháme pořád, je to naše nejoblíbenější stanice, i s ní zpíváme,“ popsaly sestry.

Nevidomá dvojčata v hudebním studiu ukázala, jak zpěvem rozdávají radost. Návštěvu rozhlasu považují za největší dárek nejen k šedesátým narozeninám.

„Všude nás provedli a já za to opravdu musím všem rozhlasovým pracovníkům poděkovat. Oni už měli jít domů, ale kvůli nám se vrátili. Byli moc milí a laskaví, všechno nám vysvětlili. To fakt byla nádhera, na to do konce života nezapomenu. Byl to prostě náš sen,“ komentovala jedna ze sester.

„My jsme opravdu prošly celý rozhlas. Byly jsme i v hudebním archivu, kde nám na naše přání našli a pustili komařický valčík,“ doplnila druhá.

autor: Václav Malina
Spustit audio