Neváhali a pomohli dvěma mladíkům z hořícího auta. Teď dostali ocenění Gentleman silnic

5. prosinec 2019 15:24

Dojetí a radost ze společného setkání provázelo předávání ocenění Gentleman silnic v Českých Budějovicích. Dostali ho Martin Svoboda, Lukáš Csicsely a Petra Fedáková za pomoc dvěma mladíkům při srpnové autonehodě, kterou způsobila srážka se srnou. Díky zachráncům se oba dostali včas z hořícího auta do bezpečí.

Všichni tři Gentlemani silnic si při přebírání ocenění vyslechli dlouhý potlesk. Srpnovou nehodu mají stále v živé paměti. „Bylo asi devět hodin, už se smrákalo, jel jsem mezi Zliví a Municemi. Myslel jsem, že v dáli zapadá slunce, ale ono se ukázalo, že tam hoří auto,“ popisoval Lukáš Csicsely.

„Když jsme rozbili okno hasičákem, tak se nám podařilo vyprostit nohu, abychom ho mohli vytáhnout. Plameny začaly šlehat rychleji a už to bylo opravdu v posledních vteřinách,“ dodal Martin Svoboda.

U nehody zastavila i další auta. Na pomoc přispěchala také Petra Fedáková. „Poprosila jsem pány, co se tam pohybovali, aby zraněného posadili k autu. Udržovala jsem s ním hovor do příjezdu záchranářů, jakmile jsme přestali mluvit, začal upadat do šoku a třást se,“ vzpomínala.

Čtěte také

Podle jihočeského policejního mluvčího Milana Bajcury má projekt řidiče hlavně motivovat k tomu, aby nebyli lhostejní. „Aby si především současná mladá generace uvědomila, že je jejich povinností pomáhat ostatním. Bohužel se setkáváme s případy, že mnoho lidí si to fotí na mobilní telefon, vkládají na sociální média, ale málokdy skutečně pomohou,“ připomněl.

Ocenění Gentlemani silnic i zachránění mladíci Zdeněk Fencl a Jozef Kolodzej na událost nikdy nezapomenou. „Já z toho mám radost, když kolem jedu. Říkám si, že tam není další křížek.“ „Jsem rád, že jsem zažil takový důkaz, že hned první auta zastavila a pomohli nám.“ „Jsme jim vděční, zachránili nám život. Děkuju jim,“ řekli.

Podobné díky slyšelo od roku 2004 při předávání tohoto ocenění na jihu Čech už téměř 200 lidí. A bude jich určitě víc, protože projekt bude podle organizátorů pokračovat i v příštích letech.

Spustit audio

Související