Šestnáct lidí v Českých Budějovicích převzalo titul Gentleman silnic za pomoc u nehody trolejbusu

16. srpen 2019 07:04

Zdravotní sestry, sociální pracovnice, maminka s dcerou. Šestnáct lidí bezprostředně po vážné nehodě trolejbusu v Českých Budějovicích ošetřovalo raněné a šokované lidi.

Teď za svou reakci získali ocenění Gentleman silnic. Projekt Policie České republiky a České pojišťovny ocenil od roku 2004 už 185 osob.

„My jsme v běžném provozu slyšeli ránu zvenku, takže jsme vybíhali podívat se, co se stalo, protože nehod už tu na křižovatce bylo víc. Viděli jsme to strašné neštěstí, takže jsme se postupně všichni sbíhali a snažili se začít pomáhat,“ popisuje první chvíle po nehodě jedna z oceněných, sociální pracovnice Andrea Papanová.

Havárie se stala v křižovatce ulic Antonína Barcala a Větrná na sídlišti Máj v pondělí 24. června ráno. Trolejbus sjel ze silnice a narazil do sloupu. Jeho řidička pravděpodobně strhla řízení, když se uhýbala autu, které jí nedalo přednost.

„My jsme samozřejmě nebyli předem připravení, nic takového netrénujeme, necvičíme. Musím říct, že jsem strašně pyšná na všechny, že to byla úžasná souhra. My jsme si vlastně nemuseli nic říct, bylo to úplně spontánní, že jeden okamžitě reagoval na toho druhého,“ dodává Andrea Papanová.

Čtěte také

U nehody do příjezdu záchranářů pomáhalo čtrnáct zaměstnanců Domova pro seniory Máj a také Petra Mrzenová s čtrnáctiletou dcerou Kateřinou, které okolo nehody projížděly autem. „Jely jsme s mamkou k doktorovi, najednou jsme zahnuly na semaforech a viděly, jak se kouří z auta. Můj první pocit byl, že se hrozně bojím, že to auto bouchne, a vlastně jsem si vůbec nevšimla toho autobusu,“ vypráví dívka.

Pak až uviděla autobus a jednu z cestujících, která vylézala otevřeným oknem. „Tak jsem vyběhla přes silnici, kde byly všude střepy, a odvedla ji od autobusu. Nejdřív to vypadalo, že má jenom tržné rány na hlavě, tak jsme jí to sterilně překryla. Až pak jsem jí zvedla tričko a pod ním byla tržná rána, ze které visely kusy kůže. Běžela jsem tedy za mamkou pro věci a šla jí pomoct,“ dodává.

Záchranáři odvezli po nehodě do nemocnice osm zraněných lidí.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související