Dvanáctiletá Julie rychlou reakcí zachránila malého bratra před nehodou

30. duben 2018 14:00

Titul Mladý hrdina dostala dvanáctiletá Julie z Husince na Prachaticku. Začátkem dubna zachránila svého mladšího bratra před dopravní nehodou na přechodu.

Tento přechod vede přes hlavní průtah městem, po kterém denně projedou tisíce aut hned ve třech směrech - do Českých Budějovic, do Strakonic a do Vimperka. Především směrem Vimperka a dál na Strážný tudy jezdí i kamiony.

Na frekventovaném přechodu měl 4. dubna čtyřletý Šimon neskonalé štěstí. Jeho sestra Julie ho strhla přesně ve chvíli, kdy na přechod vjela mladá řidička. V první chvíli to vypadalo, že chlapce odhodilo právě auto.

„Vyjeli jsme jako ke klasické dopravní nehodě do Husince, ale až následným zdravotním vyšetřením bylo zjištěno, že ke střetu vozidla s dítětem vůbec nedošlo. I sama řidička si nebyla jistá, zda chlapce nesrazila. Nakonec se tedy potvrdilo, že odřeniny, které chlapec utrpěl, byly v důsledku pádu vozovku po stržení sestrou,“ popsala policejní mluvčí Martina Joklová.

A jak na okamžik vzpomíná sama Julie? „Na přechodu jsme šli do školky a zastavilo auto, tak jsme chtěli jít a já jsem ho strhla na stranu za ruku, protože se auto rozjelo. Jednala jsem úplně automaticky,“ řekla.

Nebezpečný přechod v Husinci, kde Julie zachránila svého bratra před nehodou

Podle jihočeského koordinátora Besipu Václava Kováře je situace na přechodu špatná. „Je na průtahové komunikaci, po které přejede denně velké množství vozidel a je v místě, kde z jedné strany vyjíždí vozidla ze zatáčky, z druhé přejíždí mostní konstrukci. Je to tu poměrně dost nebezpečné, nicméně jinak tu situaci řešit nejde. Možná doplnění přechodu nějakými blikajícími diodami, které působí psychologicky na řidiče,“ komentoval.

Kromě diplomu a mnohonásobných pochval dostala Julie poukázku na nákup oblečení a její škola získá z programu Mladý hrdina prémii 15 tisíc korun.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související