Bezpečnostní náramky, které mají senioři v Třeboni, pomohly zachránit život

6. červenec 2017

Speciální gumový náramek s červeným tlačítkem mají v Třeboni tři desítky seniorů. Snadno si díky němu mohou přivolat pomoc městské policie. Projekt se podle strážníků osvědčil.

Bezpečnostní náramky, které zajišťují přímé spojení s dispečinkem městské policie, používají v Třeboni přes tři roky. Každý týden dispečeři zkontrolují, zda jejich uživatelům fungují. Na přivolání pomoci stačí pak seniorům zmáčknutí jednoho tlačítka.

Městská policie v průměru vyjíždí na pomoc seniorům jednou týdně. „Z těch čtyřiceti výjezdů bylo osmnáct takzvaně planých, kdy vyjedeme, protože předchozí domluva po telefonu nebyla z nějakého důvodu možná, a na místě zjistíme, že senior nemá až tak vážné problémy. Ale dvaadvacet výjezdů bylo ostrých, kdy senior potřeboval opravdu akutně pomoc,“ říká vrchní strážník Vladimír Školka.

Jeden takový výjezd zaznamenali strážníci před několika týdny. Dcera seniorky jim za záchranu života své maminky poděkovala v městských novinách. „Mojí mamince byla tímto způsobem přivolaná první pomoc a byla rychle odvezena do nemocnice. Tisíceré díky,“ napsala Marie Pokorná.

V tuto chvíli nemá městská policie kapacitu na to, aby nabídla seniorům víc takových náramků. V budoucnu by se to ale mohlo změnit. Navíc by náramky mohly mít i GPS lokátory.

autor: hoch
Spustit audio