Někdy i hodně narychlo musí pěstouni shánět oblečení pro svěřené děti. V Budějovicích pomáhá sklad

26. leden 2024 14:39

Od malého miminka až třeba po desetileté dítě – takzvaní přechodní pěstouni musí mít vybavení pro svěřence různých věkových kategorií. To, jaké dítě dostanou do péče, se můžou dozvědět opravdu na poslední chvíli. Se sháněním oblečení pomáhá českobudějovický sklad pro pěstouny. Zároveň tak dává druhý život věcem, které už dárci nepotřebují.

Přechodná pěstounka Pavlína Deutschová vybírá ve skladu oblečení pro pětiměsíční holčičku, kterou má právě v péči. „Sklad využívám, když si přivážím nové dítě. Je to skvělé, výborná domluva, když potřebuji něco konkrétního, třeba kombinézu, a zrovna to tu není, dokáže to Janička i sehnat od dárců, za což moc děkujeme,“ popisuje.

Přechodné pěstounství je specifické tím, že dítě může do náhradní rodiny přijít ze dne na den, aniž by pěstouni předem znali věk či pohlaví. „Někdy je to přebírání opravdu velmi rychlé. Stalo se nám i to, že ve tři hodiny volali a v šest už jsme měli doma chlapečka,“ potvrzuje Pavlína Deutschová.

Do skladu pro pěstouny chodí pro oblečení, ale i další vybavení. „Opravdu se hodí kočárky, měli jsme v péči i dvojčátka a přes sklad jsme pro ně sehnali kočárek, což je veliká položka. Dále jsme odsud měli třeba vaničku a spoustu hraček,“ říká.

Čtěte také

Podle zakladatelky skladu Jany Seilerové je momentálně všeho dostatek, ale mnoho věcí se rychle upotřebí. „Kočárky, postýlky, autosedačky se vždycky rychle rozeberou, když nám je dárci přinesou. Chtěla bych také poděkovat všem, kteří před Vánoci přivezli opravdu velké množství hraček, které se daly využít jako dárek. Oblečení se samozřejmě točí, pro starší děti zhruba od velikosti 116 je toho méně, za to budeme vždycky rádi, i za boty,“ vyjmenovává.

Sklad pro pěstouny necelý rok sídlí v nových prostorách v budově krajského úřadu v Českých Budějovicích. „Jsem velmi vděčná, že nám krajský úřad poskytl prostory naprosto zdarma. Je to perfektní, protože sídlíme přímo pod OSPODem. Když tam jdou pěstouni vyřizovat záležitosti, mohou zároveň zajít do skladu,“ dodává Jana Seilerová.

Darované věci, které pěstouni neupotřebí, dál putují charitám a sociálně slabým rodinám.

Spustit audio

Související