Jídlo, které by se jinak stalo odpadem, zachraňuje potravinová banka a posílá ho lidem v nouzi

14. prosinec 2023 14:30

Dopravit všechny důležité potraviny k potřebným musí stihnout ještě před Vánoci Potravinová banka Jihočeského kraje. Její pracovníci mají proto teď plné ruce práce. Každý den připraví stovky potravinových balíčků.

„Nejdřív jedu na městský úřad do Vodňan a potom máme několik organizací v Písku. Zároveň odtud svážíme jídlo, které pak zase přerozdělíme. Většinou se všechno připravuje den předem a ráno si balíčky jen vyzvedneme,“ popisuje zaměstnanec potravinové banky Jan Šural.

V připravených bednách jsou trvanlivé potraviny. „Máme tady třeba olej, ovesné vločky, těstoviny, konzervy. Poté bednu doplňujeme ještě čerstvými potravinami, přidáváme klientům ovoce, zeleninu, pečivo, a když se zadaří, tak i chlazené mléčné produkty,“ vyjmenovává ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Kristýna Šural.

Část jídla pochází z Potravinové sbírky, která byla opět rekordní – zákazníci darovali 48 tun potravin a drogerie. Další část se průběžně sváží ze supermarketů a dalších obchodů. „Největší procento tvoří zachráněné potraviny, které by se jinak staly odpadem. Nejčastěji se jedná o potraviny čerstvé, kterým se blíží datum spotřeby, je to pečivo, ovoce, zelenina a chlazené mléčné produkty,“ doplňuje Kristýna Šural.

Čtěte také

Před vánočními svátky dostanou klienti potravinové banky speciální balíčky. „Na svátky jsme připraveni, chystáme pro klienty vánoční překvapení. Budeme mít k dispozici bramborový salát i cukroví, budeme spouštět několik vánočních výdejen v několika jihočeských městech,“ potvrzuje ředitelka.

Rok od roku stoupá množství zachráněných potravin i klientů, kteří pomoc potravinové banky využívají. „Přibývají odběratelské organizace a zapojuje se víc sociálních odborů, zároveň s horší ekonomickou situací přibylo klientů. Máme nárůst přibližně o patnáct procent,“ říká Kristýna Šural.

Potravinová banka spolupracuje s více než stovkou organizací a sociálních odborů měst, charitami nebo domovy seniorů. Dodává balíčky i konkrétním klientům, kteří mají potvrzení od sociálního odboru.

Spustit audio

Související