Bezdomovci v Táboře uklízí ulice. Dostávají za to stravenky, na které mohou lidé přispět v místních podnicích

24. květen 2023 11:47

Přes dvacet táborských restaurací a kaváren se zapojilo do projektu místní charity Táborská stravenka. Jejich hosté můžou přispět do kasiček na stravenky, které dostávají lidé bez domova jako odměnu za úklid města.

S bezdomovci vyráží uklízet město koordinátor Táborské stravenky František Kynčl. Míří například na autobusové zastávky. „U zastávek jsou hlavně nedopalky. Pod lavičkami a na samotné zastávce, kde by se nemělo kouřit, je jich nejvíc. Je to věčný boj,“ ukazuje.

Do úklidu se zapojuje například paní Renata. „František mi pomohl, to je výborný člověk, je mi s ním dobře. Je to hlavně práce pro lidi, děláme pro město a v Táboře alespoň není nepořádek,“ pochvaluje si.

Za hodinu práce dostávají lidé bez domova šedesátikorunovou stravenku na nákup jídla. Projekt má ale i další rozměr. „My se většinou známe od vidění, někdy i desítky let, ale vždycky jsme se jen pozdravili a nic víc. Teď spolu komunikujeme,“ potvrzuje pan Roman.

Táborskou stravenku se rozhodly podpořit místní restaurace a kavárny. Hosté v nich najdou kasičky, do kterých můžou na projekt přispět. „Přijde nám to jako skvělá a praktická pomoc. Vy přispějete a charita to promění ve stravenku, díky které si lidé bez domova koupí jídlo, a zároveň tu jejich pomoc vidíme denně ve městě. Teď opravdu často potkávám lidi bez domova, kteří uklízejí,“ popisuje provozovatelky kavárny a knihkupectví Jednota Lenka Greň.

Přínosem Táborské stravenky nejsou podle ředitele Charity Tábor Miroslava Petráška jen čistší ulice města, ale také socializace a aktivizace pracovních návyků lidí bez domova. „Dělají něco, co má smysl, a můžou na to být hrdí. Nese to výsledky, obyvatelé si všímají, že město je více uklizené, a ty lidi to proměňuje. Když se s nimi setkám, září, je vidět, že je to baví a ten projekt dává smysl,“ říká.

Zájem lidí bez domova o Táborsku stravenku roste. Do pravidelných úklidů města se jich už zapojila více než polovina.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související