Největší novodobé nálezy ryzího zlata ozdobily expozici muzea v Písku

20. březen 2019 11:13

Stálou expozici Zlato v Pootaví v Prácheňském muzeu v Písku obohatil výjimečný nález. Jedná se o dva velké zlaté nugety z Vodňanska, největší novodobé ukázky zlata z Čech, které se dostaly do sbírek českých muzeí.

„Je to takový silnější plech, mocnost je asi půl centimetru. Jeden je větší, jeden menší, u většího rozměry na délku činí více než tři centimetry, na šířku přes dva centimetry,“ ukazuje zlaté nugety geolog Prácheňského muzea Jaroslav Cícha.

Zdůrazňuje také výjimečnost tohoto nálezu. „Nálezy takto velkých kusů zlata jsou v Čechách unikátní. Poslední podobný známý nález byl učiněn také v Křepicích u Vodňan v roce 1927, kdy zde náhodně při štěrkování cesty byl nalezen více než jeden kilogram zlatých plechů,“ dodává.

Zelené jihočeské vltavíny jsou světovou raritou, největší cenu mají takzvaní ježci

Vltavín

Pokladem jižních Čech jsou vltavíny. Přírodní skla stará více než 14 milionů let nacházejí lidé pouze v okolí řeky Vltavy. Jejich typická zelená barva je ve světě ojedinělá. Několik stovek unikátních vltavínů nyní vystavuje Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích.

Křepické zlato pochází za zlatonosné křemenné žíly. Nové zlaté nugety mají trochu odlišný původ. „Tyto novější nálezy pocházejí ze sedimentů, to znamená, že prošly transportem vodním tokem a během toho transportu byly plíšky opracované. Povrchové detaily byly setřené, takže se blíží valounkům,“ vysvětluje Jaroslav Cícha.

Zlaté nugety našel amatérský hledač za pomoci detektoru kovů. Jako jeden z mála nálezců prodal zlato do muzejních sbírek.

Spustit audio

Související