V řece Otavě u Kestřan lidé opět našli zlato. U rýžování byl i Český rozhlas

1. srpen 2015

Již po třiadvacáté se na břehu řeky Otavy u Kestřan na Písecku sešli hledači zlata z celé republiky. Při tradičním rýžování byl v sobotu 1. srpna i Český rozhlas České Budějovice, který odsud vysílal přímý přenos.

Mezi zakladatele akce patří Ivan Hoffman. „Tenkrát nás napadlo, že Písek je zlatonosný a že bychom mohli začít rýžovat. Jenže ve městě nebylo žádné vhodné místo, tak jsme se domluvili s obcí Kestřany. Zde je totiž nejlepší část řeky, v níž se usazují zlatinky,“ vzpomněl.

Rýžování má nyní podobu soutěže. V jedné kategorii se utkávají profesionálové, v další amatéři, kteří zlato hledají poprvé. „Máme tady i školu rýžování a každý si může pod vedením našich instruktorů zkusit najít zlato, které v Otavě skutečně přirozeně je. Pak si ho odsud odnesou domů,“ řekl Bohumil Toms z Českého klubu zlatokopů.

V Čechách se na rýžování používá takzvaná čínská pánev. Do ní hledač zlata nabere lopatkou štěrk z říčního dna a začne kroužit. „Krouživým pohybem pod vodou musí docílit toho, že štěrk bude rotovat. Postupně se vybírají větší kameny a zlato propadá do středu pánve, kde na konci zbyde úplně jemný písečný prach s minerály a právě malinkými zlatinkami,“ vysvětlil Bohumil Toms.

Před lety se podle něj dalo v Otavě najít zlata více. Dnes jsou úspěchem dvě nebo tři zlatinky na jednu pánev.

V sobotu si úplně poprvé rýžování vyzkoušel Jaromír Šverák ze Starých Prachatic. „V prvním kole jsem našel v pánvi čtyři zlatinky, v druhém dvacet. Je to nádherný pocit, když se kousky zlata objeví na dně pánve, ale člověk se musí pořádně dívat, aby je nepřehlédl,“ prozradil.

Stejně jako ostatní účastníci si své zlatinky odnesl domů jako suvenýr – nalepené na černém podkladovém papíře.

Podle Bohumila Tomse však nikdo díky akci v Kestřanech nezbohatne. „Na jeden gram zlata je zapotřebí deset až patnáct tisíc kousků takových zlatinek, takže to by muselo být opravdu hodně pánví,“ komentoval.

Jeho slova potvrzuje i Ivan Hoffman. „Když tu byl kdysi jeden profesionální zlatokop na dovolené, tak za týden vyrýžoval sedm gramů. To na uživení opravdu nestačí,“ řekl.

Hledání zlata v Kestřanech zpestřuje doprovodný program. Letos nabídl mimo jiné vystoupení Pavlíny Jíšové a Adély Jonášové, ukázku country tanců nebo loutkovou pohádku pro děti.

Spustit audio