Hledač pokladů odevzdal do muzea v Prachaticích unikátní nález

31. srpen 2015

Archeologové nemají zrovna v lásce hledače pokladů, kteří procházejí krajinu s detektory kovů. Na Prachaticku je ale osud svedl dohromady u unikátního nálezu nedaleko obce Vrbice. Archeolog Marek Parkman vstřícný přístup takzvaného detektoráře zažil úplně poprvé.

„Z území Prachaticka je to první nález tohoto druhu. I co se týče jižních Čech, takových depotů z mladší doby železné je opravdu jen pár, daly by se spočítat na prstech jedné ruky,“ obdivuje archeolog Marek Parkman zrezivělé nástroje.

Nálezce chválí. „Takových lidí, kteří běhají s detektorem kovů a hledají poklad, jsou v Čechách tisíce. Většina z nich si ale předměty nechává a buduje si doma malá muzea, nebo v horším případě věci prodává na různých burzách a aukcích,“ komentuje. Konkrétně na Prachaticku hledač pokladů odevzdal nález do muzea úplně poprvé.

Nálezcem je Miloslav Donda z Prachatic, který si první detektor koupil před deseti lety. Potvrzuje, že unikátním objevům pomáhají náhody. „Tohle bylo v takovém bezvýznamném lese, nic zvláštního na něm nebylo. Na východní straně jsem narazil na zarostlý taras, byl zřejmě hodně starý, nevyčníval ze země, a asi po třech minutách vyslal detektor signál. Odvalil jsem kameny, signál sílil a zhruba v hloubce šedesát centimetrů jsem uviděl dutinu, z níž trčel předmět. Až mi zaplesalo srdce, byla to chvilka adrenalinu,“ popisuje.

S odevzdáním nálezu neváhal. „Bylo mi jasné, že tyhle věci jsou na krátkodobé pomazlení. Pokochal jsem se jimi, ale už když jsem je našel, věděl jsem, že je dám do muzea. Měli by se s nimi totiž pomazlit i jiní lidé,“ říká.

Podle archeologa je ale takový přístup výjimkou. „Pan Donda je výjimka, protože jemu stačí ten pocit z nálezu a nelpí na těch předmětech. Zpřístupnil je tak nejen vědcům, ale i široké veřejnosti,“ dodává Marek Parkman.

Archeolog Marek Parkman s hrotem kopí

Nedaleko Vrbic hledač nalezl především předměty ze železa. „Byla tam kosa, hrot kopí, nože, sekyra, dláto, železné klíče a další. Zajímavým nálezem je brousek, který byl u těch předmětů uložený,“ vyjmenovává archeolog. Odhaduje, že nástroje jsou více než dva tisíce let staré.

Vyčíslit hodnotu nálezu v penězích je podle něj velmi těžké, ale pro vědce je cenné to, že přesně vědí, kde byly předměty nalezeny. Poklad nyní míří do konzervátorské dílny.

A Miloslav Donda bude dál brouzdat v terénu s detektorem. Tímhle nálezem totiž jeho hledačský sen nekončí. „Každý den, když vyrážím, myslím na truhličku se zlaťáky. Tu jsem ještě nenašel, ale snad někdy najdu,“ uzavírá s úsměvem.

autor: Václav Malina
Spustit audio