Nejlepší kuchařka s lokálními recepty na světě vznikla v rakouském údolí Wachau

Nejstaršímu vinařství v Rakousku vládne v údolí Wachau rodina Christine Saahs. Vinný sklep je umístěný v římské kryptě bývalého kláštera Nikolaihof, základy domu vznikly před více než dvěma tisíci lety.

Syn Nikolaus se stará o biodynamické vinařství, mladší syn Martin z vinných hroznů vyrábí kosmetiku. Láskou Christine Saahs je vaření. Její kuchařská kniha si z Číny přivezla ocenění pro nejlepší lokální kuchařku na světě.

Nejoblíbenějším jídlem Christine je salát z divokých bylinek a květin. Trhá je na zahradě přilehlé k domu s dvoutisíciletou historií, kde celá rodina žije a pracuje. Do salátu zpracovává ledacos - různě barevné astry, růže, pampelišky, divokou rukolu, jitrocel nebo řebříček. Vše před utrhnutím ochutná.

Christinina filosofie vychází z antroposofie, její vína jsou biodynamická. Základy a životní moudra získala už od své babičky, která ji vedla k lásce k přírodě.

Zeleninu i bylinky omývá jen zčásti. I to je podle ní jedna z antroposofických zásad. „Pokud víme, co do půdy dáváme a čím zahradu zaléváme, nemusíme se plodů lehce znečištěných od půdy bát. V hlíně jsou důležité látky, které posilují naší imunitu,“ vysvětluje.

Salát připravuje na velkém dubovém stole na dvoře. Polévá ho marinádou z domácího olivového oleje, pivovarských kvasnic, soli, sušeného citrónu, pepře, hořčice. Přidává i kopřivy, které je nutné nejprve vymáchat v marinádě, aby nepálily. Na závěr opéká slaninu, kterou dá společně s lístky květin navrch salátu.

V oceněné kuchařce Christine Saahs je zhruba 80 receptů na jídla z masa, vegetariánské pokrmy, polévky, předkrmy i sladkosti. „Jsou tam také mé příběhy z dětství, jak jsem se dostala k vaření, o babičce, která nás vedla k poznání přírody, jak lidé před padesáti lety žili, jak se žilo jednoduše a jak vše bylo propojené s přírodou,“ dodává.

Christine má nyní dopsanou už třetí kuchařku, ve které se bude věnovat souvislostem mezi jídlem a psychikou.

autor: pfr
Spustit audio

Související

  • Rakousko, nejbližší soused

    Představujeme zajímavá místa vzdálená jen kousek od hranic, krásy rakouské krajiny a příběhy lidí, kteří tu žijí.