Nejkratší cesta na náměstí Míru v Jindřichově Hradci je zavřená. Aut v centru značně ubylo

27. říjen 2023 08:09

Komplikace čekají na řidiče, kteří míří na náměstí Míru v Jindřichově Hradci. Už druhý týden je kvůli stavebním pracím omezený průjezd Rybniční ulicí. Ta vede z nábřeží přímo na náměstí. Za běžného provozu je silnice velmi frekventovaná, teď tudy projede jen pár aut denně.

„Když teď jdu do školy nebo na kroužky, tak se na přechodu tolik nebojím. Dřív tady jezdilo hrozně moc aut,“ říká desetiletý Tonda, který chodí přes přechod v Rybniční ulici každý den do školy.

Kvůli tomu, že je ulice zavřená, si přijela objížďkou přes Nežáreckou bránu vyzvednout na náměstí balík Michaela Vondráková. „Moc často sem nejezdím, ale je to stěžejní, protože nemůžu projet do města. Musím to objíždět, je to náročnější, ale zase je tu menší provoz,“ popisuje.

Zklidnění dopravní situace na náměstí potvrzuje prodavačka z místního obchodu Ildiko Jelínková. „My jsme na to byli předem připravení, takže jsme počítali s tím, že tržby asi klesnou. Parkoviště je teď poloprázdné, lidé to radši oželí,“ ukazuje.

Čtěte také

Auta, která kvůli rozměrům neprojedou Nežáreckou branou, kudy vede objížďka, dělníci nechají projet. Díky tomu nemusí prodejci řešit problémy se zásobováním. „Je to úplně bez problémů, nemají žádné omezení. Projedou k nám, kdykoli potřebují. Větší auta sem jezdí tak třikrát denně,“ zmiňuje vedoucí obchodu COOP Milena Šimonová.

Podle místostarosty Jindřichova Hradce Bohumila Komínka si díky omezení mohou lidé vyzkoušet náměstí s nižším provozem. „V Rybniční ulici se pokládá nový elektrický kabel a z toho důvodu musíme omezit průjezd,“ připomíná.

Zavřená ulice je nejkratší cestou z nábřeží Ladislava Stehny na náměstí. Objížďka znamená pro řidiče dva kilometry navíc. „Objízdná trasa pro osobní auta vede přes Mlýnskou ulici, Nežáreckou ulici a následně Nežáreckou bránu. Všechna vozidla by pak měla odjíždět Kostelní ulicí, která je jednosměrná,“ upřesňuje místostarosta.

Stavební firma by měla práce dokončit do konce měsíce. Pak se provoz na náměstí Míru v Jindřichově Hradci vrátí do normálního režimu.

Spustit audio

Související