Město pro všechny lidi. Tak shrnuje svou vizi nový městský architekt Jindřichova Hradce Lukáš Soukup

11. červen 2021

Architekt Lukáš Soukup je čerstvý čtyřicátník, pracuje v Praze jako manažer stavebních projektů pro soukromý sektor, ale věnuje se i charitativní činnosti a nově přijal možnost ovlivňovat tvář jihočeského města Jindřichův Hradec.

Od počátku letošního roku je jeho městským architektem. Na tuto roli nahlíží s pokorou i zdravým odstupem. „Jelikož mám rád toto město, je pro mě příjemná změna vrátit se od tvrdé komerční praxe k ideálům ze studentských let a zkoušet dělat něco s přesahem. Tak, aby město mohlo být čím dál příjemnější pro své obyvatele,“ říká.

A těmi obyvateli myslí úplně všechny. „Baví mě teorie dánského urbanisty Jana Gehla. Ten tvrdí, že je-li město příjemné pro děti kolem osmi let a pro seniory od osmdesáti let výše, pak je příjemné pro všechny,“ připomíná.

„Když chcete svoje osmileté dítě poslat bezpečně do školy, jde vám o to, aby nepřecházelo čtyři rušné křižovatky, kde mu auta možná nedají přednost. A u seniorů je to podobné. Už třeba mají nějaké zrakové a sluchové hendikepy a tu křižovatku nepřejdou tak rychle. Čili generace mezi tím, ta nejsilnější část populace, by neměla být zvýhodňována na úkor dětí nebo seniorů,“ vysvětluje.

Ještě než se Lukáš Soukup pustil do práce, vnímal Jindřichův Hradec po několik let jako jeho častý návštěvník. „Procházel jsem ulice, centrum i okolí města a s jistou profesionální deformací jsem vnímal místa, u kterých mě napadalo, jaký by se u nich dal udělat posun a vylepšení,“ vypráví.

Čtěte také

Jako městský architekt je ovšem jen poradním orgánem, externím konzultantem. Vydává stanoviska a doporučení, navrhuje dlouhodobé koncepce. „Bude na obyvatelích a vedení města, jestli jim mé koncepce budou připadat smysluplné a použitelné. Pokud se to lidem zalíbí, tak to tam bude,“ věří architekt.

A co by „tam mohlo být“ v nejbližší době? „Kdybych je přesvědčil, což doufám, že se mi ve finále podaří, tak bych udělal propojení pro pěší od rybníku Vajgar až po řeku Nežárku. Bude k tomu potřeba udělat drobná opatření na veřejných prostranstvích, například z prostoru Parkánů odstranit parkující auta nebo alespoň jejich počet zredukovat. Dále zprůchodnit kulturní svatostánek Střelnice pasáží tak, abychom se dostali na Horní náměstí a do Husových sadů, no a Husovými sady se pak už velice jednoduše dostaneme po krásném schodišti k řece,“ doufá.

Víc o tom, jaké pravomoci městský architekt vůbec má, jaká je historie této role v Čechách, k čemu je dobrý urbanismus i jak se může stát, že někde něco někomu „brutálně ujede“ se dozvíte v záznamu celého rozhovoru s architektem Lukášem Soukupem, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související