Jindřichohradecký zámek se nebude odrážet v hladině rybníka. Vodohospodáři vypustí Malý Vajgar kvůli opravě

13. září 2023 08:00

O svůj odlesk ve vodě na několik týdnů přijde zámek v Jindřichově Hradci. Rybník Malý Vajgar totiž čeká oprava výpusti. Vodohospodáři ho proto musí úplně vypustit. Bez vody se ocitne také náhon na zámecký mlýn. Rybník i stoka se vypouští po několika letech, a tak plánují opravy i majitelé domů na březích.

„Já tady chci zlikvidovat ten břečťan, tak čekám, až tu bude sucho,“ plánuje Vladimír Štefl úpravy zahrady, která sousedí se stokou spojující Vajgar s řekou Nežárkou. „Je zapotřebí udělat údržbu zdí, které nesou ploty, ale bude se nám tam velice špatně chodit, protože stoka by potřebovala vyčistit,“ dodává.

Péči potřebuje nejen stoka u zámku, ale celý rybník Malý Vajgar. Město proto začalo snižovat hladinu. „Jsme zvědaví, jak to bude pokračovat, protože se odhalují místa, která asi byla dlouho pod vodou, a zajímá nás, jak to bude třeba i se zápachem,“ popisuje pan František, který tady každé ráno venčí psa.

Nepříjemnosti spojené s nižší hladinou Vajgaru jsou ale nutné. Město opravy rybníka plánuje už delší dobu. „Bude se opravovat výpustní zařízení Malého Vajgaru. To je v gesci města Jindřichův Hradec, položka je zařazená do rozpočtu pro letošní rok,“ potvrzuje místostarosta Radim Staněk.

Úplné vypuštění ale čeká pouze Malý Vajgar, tedy rybník v blízkosti zámku. Velký Vajgar s typickým ostrovem zůstane napuštěný. „Mezi Malým a Velkým Vajgarem použijeme hradítka, takže zastavíme průtok vody. Velký Vajgar necháme napuštěný a s Malým můžeme manipulovat a slovit ho,“ vysvětluje hospodář rybářského svazu v Jindřichově Hradci Kamil Hofman.

Na Velkém Vajgaru tak mohou dál například trénovat veslaři. „Manipulace s loděmi je trošku obtížnější, ale tréninku na rybníku to nebrání. Pouze se trochu zkrátí dráha,“ doplňuje místostarosta.

Výhled na jindřichohradecký zámek bez vodní hladiny bude přibližně dva až tři týdny.

Spustit audio

Související