Soukromou kapli, ale i následky drastických úprav skrývají nepřístupná místa jindřichohradeckého zámku

12. září 2023 08:28

Jak vypadal každodenní život na hradě? Jak se šlechta starala o zvířata? A jak to vypadá tam, kam se při běžných prohlídkách nedostanete? Odpovědi na tyto otázky dávají Dny evropského dědictví. Mezi památkami, které se letos do akce zapojily, byl také hrad a zámek v Jindřichově Hradci.

Průvodkyně Veronika Martincová vzala návštěvníky při mimořádných prohlídkách hradu a zámku v Jindřichově Hradci do Španělského křídla, které nebývá pravidelně zpřístupněno.

Podle kastelána Jana Mikeše jsou prostory zajímavé z mnoha důvodů. „Návštěvníci tam mohou vidět úžasná místa jako například soukromou kapli Jindřicha IV., na druhou stranu uvidí také to, jak socialistická památková péče plánovala opravy budov. Ty opravy, které probíhaly v 80. letech, jsou z dnešního pohledu velmi drastické,“ popsal.

Moderní úpravy historických interiérů zaujaly návštěvnici Evu. „Nejhorší dojem je z těch podzemních prostor, které jsou zdevastované, ale viděli jsme i části nahoře, kde byla sundaná omítka, to je velká škoda. Jinak je to úžasné,“ komentovala.

K vidění byly ale i zachované historické zajímavosti, například originál kované mříže zámecké studny. „Měla být dodána jako dar ke sňatku, ale kovář, který zakázku dostal, byl znám tím, že si rád přihne alkoholu a nechce se mu pracovat, takže tato zakázka nedopadla úplně dobře,“ vyprávěla průvodkyně.

Zajímavosti ze života hradních pánů zaujaly devítiletou Elišku. „Viděli jsme černou kuchyni a starou udírnu. Hodně se mi líbilo v podzemí, byly tam krápníky a byla tam i zima,“ líčila.

Průvodkyně Veronika Martincová do zámeckého podzemí spolu s návštěvníky sestoupila třikrát. „Cítím, že je to náročnější pro hlasivky, protože se střídá teplota, jdeme ze studeného sklepení následně na vyhřáté nádvoří a ještě do zámeckých prostor,“ zmínila.

Španělské křídlo jindřichohradeckého zámku je přístupné mimořádně několikrát ročně – zájem o prohlídky je vždy veliký.

Spustit audio

Související