Nejen superúplněk, ale i pidiúplněk. Velikost Měsíce na naší obloze se mění, připomíná astronom

12. říjen 2021

Měsíc doroste 20. října do úplňku a na státní svátek 28. října vstoupí do poslední čtvrti. „Jak se dráha Měsíce kolem Země trochu stáčí, tak není pořád stejně daleko,“ připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý.

Nejblíže k Zemi, v takzvaném přízemí, bude Měsíc 8. října. „To bude vzdálen 363 404 kilometrů. A 24. října bude nejdále, v odzemí, a to 405 587 kilometrů,“ uvádí.

Pomalu se tak podle něj blížíme k zajímavému úkazu. „Vždycky, když je poblíž úplňku přízemí, tak všichni šílí, že máme superúplněk. A teď vlastně jdeme k opačnému extrému, k pidiúplňku. Postupně během několika měsíců prostě bude poblíž úplňku Měsíc v odzemí,“ vysvětluje.

Velikost Měsíce na naší obloze se tedy mění, ale pouhým okem si toho lidé nevšimnou. Barva Měsíce pak podle Miloše Tichého zůstává stejná. „Měsíc je stabilní, ošklivý šedivý, a všechny barevné jevy, které vidíme, způsobuje naše atmosféra. Někdy máte mlhavo, což je špatně prostupné pro modré paprsky, takže Měsíc je takový krvavý, někdy máte krásně čisto, takže je průzračná obloha a Měsíc úplně běloučký,“ připomíná.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související