Tři minuty světla denně ztrácíme během října. Na konci měsíce už je den kratší než deset hodin

6. říjen 2021

Říjen se k zimě kloní. To je průpovídka, kterou před 150 lety hojně používaly tehdy populární kalendáře. A samozřejmě platí beze zbytku i v roce 2021.

„Máme říjen, po podzimní rovnodennosti, to znamená, že už máme kratší světlý den a delší noc,“ připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý.

Prvního října vyšlo v Českých Budějovicích slunce v 7.02 hodin a zapadlo v 18.41 hodin, takže světlý den trval 11 hodin a 39 minut. „V polovině měsíce už bude mít den jen 10 hodin a 49 minut a na konci října méně než 10 hodin. Během října přijdeme o jednu hodinu a 44 minut světlého dne. Ztrácíme prakticky tři minuty denně a v tomto trendu budeme pokračovat až do slunovratu,“ uvádí astronom.

Říká se, že slunce vychází na východě a zapadá na západě. Úplně přesně to platí jen dva dny v roce –  na jarní a podzimní rovnodennost. „V létě slunce vychází od východu více k severu a zapadá od západu také více k severu. Teď na podzim vychází sluníčko od východu blíž k jihu a zapadá také blíž k jihu. Trajektorie dráhy po obloze je v létě větší, v zimě menší,“ doplňuje Miloš Tichý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související