Na rovnodennost si ještě den a noc zcela rovné nejsou, to nastane o tři dny později

22. září 2021

Podzimní rovnodennost nastane 22. září. Slunce bude v rovině zemského rovníku, takže jeho paprsky dopadnou na Zemi kolmo k její ose. Den a noc si ale zcela rovné ještě nebudou.

„Rovnodennost znamená, že střed sluníčka máte přesně na světovém rovníku. Kdybyste byli na dovolené na rovníku na rovnodennost, tak v pravé poledne máte sluníčko přesně nad hlavou a měli byste minimalizovaný svůj stín,“ vysvětluje jihočeský astronom Miloš Tichý.

Letos rovnodennost nastává 22. září ve 21.20 hodin, kdy Slunce vstupuje do znamení Vah. „Světlý den ale bude dlouhý 12 hodin a 11 minut. Je to dané tím, že máme atmosféru. Ona ten obraz sluníčka trošičku zvedá, takže je vlastně déle nad obzorem,“ říká Miloš Tichý.

Den, kdy bude přesně v rovnováze světlo a tma, tak nastane o tři dny později. „V Českých Budějovicích to bude 25. září. Sluníčko vyjde v 6.53 hodin a zapadne v 18.53 hodin. V tento den tedy bude rovnodennost fyzická, i když ta geometrická nastává už 22. září,“ doplňuje astronom.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.