Čas na našich hodinkách po většinu roku neodpovídá pravému slunečnímu času

11. srpen 2021

Během srpna už ubývá světla. Délka dne se zkrátí o dvě hodiny a čtrnáct minut. Na konci měsíce pak nastane málo častý jev – čas na našich hodinkách bude shodný s pravým slunečním časem.

Prvního srpna vyšlo slunce v 5.35 hodin a zapadlo v 21.18 hodin, světlý den tedy trval 15 hodin a 43 minut. V polovině měsíce už slunce vychází v 5.55 hodin a zapadá v 20.53 hodin, den je tak kratší o 45 minut.

Na konci srpna vyjde slunce v Českých Budějovicích v 6.17 hodin a zapadne v 19.46 hodin. „Světlý den tak trvá už jen 13 hodin a 29 minut. Za celý srpen se nám den zkrátí o dvě hodiny a čtrnáct minut. A dál to bude pokračovat až do zimního slunovratu,“ připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý.

Čtěte také

Zároveň upozorňuje, že na konci srpna nastává jeden ze čtyř okamžiků v roce, kdy se přesně shoduje střední sluneční čas a pravý sluneční čas.

„My máme totiž dva časy. Střední sluneční čas je ten, který máme všichni na hodinkách, je plynulý, rovnoměrně plynoucí a den má 24 hodin. A pak máme pravý sluneční čas, protože Země má eliptickou dráhu, takže někdy je rychlejší a někdy pomalejší. Podle pravého slunečního času každý den trvá jinak, sice jen o pár sekund, ale liší se to,“ vysvětluje.

Pravý sluneční čas ukazují sluneční hodiny. Čtyřikrát do roka je pak střední sluneční čas na našich hodinkách a pravý sluneční čas na slunečních hodinách zcela shodný. „Největší rozdíl nepřesahuje čtvrt hodiny. To je ta akademická čtvrthodinka,“ dodává Miloš Tichý s úsměvem.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související