Pochopit vesmírné zákonitosti dříve lidem pomáhal složitý mechanický přístroj

29. červen 2021

Když se dnes chceme dozvědět něco o vesmíru, vyrazíme do planetária. Naši předci ale takovou možnost neměli. K poznávání nebeských těles jim sloužila takzvaná armilární sféra.

„Byl to krásný mechanický přístroj, který ukazoval, v jakém pořadí jsou planety od Slunce, jak se všechna tělesa ve vesmíru pohybují, ukazoval i základní souhvězdí zvěrokruhu,“ popisuje jihočeský astronom Miloš Tichý.

Armilární sféru si dnes mohou lidé prohlédnout například v klášteře ve Vyšším Brodě. „Když budete na prohlídce v knihovně, tak tam uvidíte u okna složitý mechanický přístroj ve dvou vyhotoveních. To je právě ta armilární sféra, která před planetárii vysloužila k výuce pohybu nebeských těles,“ říká Miloš Tichý.

První planetária začala vznikat zhruba před sto lety. „Nejprve byla takzvaně optomechanická, to znamená, že to byl vlastně projektor. První planetária byla úplně stejná, měla zdroj světla, žárovku a diapozitivy s hvězdnou oblohou,“ vypráví astronom.

Postupně se optomechanická zařízení začala nahrazovat lepším přístroji. Například v Českých Budějovicích už lidé mohou vidět moderní digitální projekci.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související