Nejen koncertní síň, ale i celý festival připomíná v hornorakouském Linci skladatele Antona Brucknera

7. říjen 2019

Jedním z nejstarších hudebních festivalů v Horním Rakousku je bezesporu Brucknerfest. Už více než 40 let vzdává hold hudebnímu skladateli Antonu Brucknerovi, který se narodil na předměstí Lince. Na akci každoročně vystupují hvězdy světového hudebního nebe.

Několik mimořádných koncertů se koná v augustiniánském klášteře v Sankt Florian necelých dvacet kilometrů od Lince, kde je varhaník a hudební skladatel Anton Bruckner pohřbený. Jinak je dějištěm festivalu koncertní síň Brucknerhaus v Linci.

„Festival má více než čtyřicetiletou tradici. Neumím přesně říct, jak vznikl, ale jistě to má souvislost s koncertní síní Brucknerhaus, která byl otevřena v roce 1974. Tam se narodila myšlenka věnovat slavnému rodáku nejen koncertní síň, ale i celý festival. Začíná vždycky 4. září, což je datum narození Antona Brucknera, a končí 11. října na výročí Brucknerova úmrtí,“ vysvětluje Sandra Pointl z marketingu.

Obyvatelé jsou na svého rodáka patřičně hrdí, na Brucknerfestu musí každoročně zaznít většina jeho symfonických děl. A to nejen v podání tradičního hosta, jakým je Mnichovská filharmonie, ale především v intepretaci domácího orchestru.

„Anton Bruckner napsal celkem deset symfonií a místní orchestr je uvádí, ale samozřejmě na festivalu můžou návštěvníci slyšet i velká světová jména,“ připomíná Jitka Zikmundová z lineckého turistického centra. Letos to byl například světově proslulý klavírista András Schiff, americký varhaník Cameron Carpenter nebo Estonský národní symfonický orchestr s dirigentem Neeme Järvim.

Čtěte také

Jak říká Jitka Zikmundová, Brucknerhaus poskytuje těmto hvězdám dokonalé zázemí. „Byl otevřen roku 1974 a na akustice hlavního sálu, který pojme skoro tisíc lidí, se podílel i Herbert Karajan. On tenkrát tu první sezónu i zahajoval jako dirigent, a to už předurčilo to místo na kulturní hudební mapu Evropy,“ dodává.

Neméně hvězdná bude celá letošní sezóna koncertní síně. „Absolutní špičkou je Clevelandský orchestr s dirigentem Franzem Welserem-Möstem nebo hostování Staadskapelle Dresden. V rámci Brucknerfestu u nás v říjnu vystoupí pěvci jako Thomas Hampson nebo Piotr Bezcala. Je opravdu obtížné něco vybrat, protože u nás bude hostovat tolik skvělých umělců, čekají nás úžasné večery,“ zve Sandra Pointl.

A spolu s ní se na Brucknerfest i na celou letošní koncertní sezónu těší i čeští posluchači. Do Lince to mají z Českých Budějovic nebo Českého Krumlova blíž než do Prahy.

Reportáž z festivalu Brucknerfest v Horním Rakousku přináší kulturní magazín Kavárna. Dále představuje novou desku kapely Spolektiv a zve na Dny otevřených ateliérů.

Spustit audio

Související