Kulturním symbolem hornorakouského Lince je koncertní síň Brucknerhaus

Koncertní síň Brucknerhaus je jedním z kulturních symbolů hornorakouského Lince. Dům postavený podle plánů finského architekta Heikki Sirena otevřel v roce 1974 Herbert von Karajan.

Budova je téměř v centru města. Leží na břehu Dunaje, kopíruje tok řeky a je velmi vzdušná a prostorná. „Ve velkém sále s akustikou pomáhal dirigent Herbert von Karajan. Některé úpravy se dokonce dokončovaly ještě při zkouškách na zahajovací koncert. K výsledné akustice byl i tak velmi skeptický, ale po odehrání koncertu řekl, že si nic tak hezkého neuměl představit,“ říká Rafael Hintersteiner.

Dům nese jméno hudebního skladatele a varhaníka Antona Brucknera. „Je to velmi významný hornorakouský barokní skladatel. Narodil se v Ansfeldenu, což je předměstí Lince. V Linci působil, byl pedagogem, hrál na varhany v jezuitském kostele. Brucknerhaus je jedním z nejdůležitějších míst v Linci. Jsme hrdí, že neseme jeho jméno,“ dodává Rafael Hintersteiner.

Koncertní síň chce podporovat regionální a mladé umělce, studenty z privátní univerzity Antona Brucknera. Druhým programovým pilířem jsou mezinárodní umělci a vrcholem bude i v letošním roce Brucknerfest - dlouhá série koncertů.

„Častým hostem jsou vídeňští filharmonici a chlapecký pěvecký sbor z kláštera Svatý Florián, kde Anton Bruckner hrál na varhany. Součástí programu jsou i jazzové noci. Právě tyto různorodosti dělají Brucknerhaus,“ připomíná Rafael Hintersteiner.

Do Brucknerhausu také často jezdí Česká filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem. Ten tady získal při posledním říjnovém vystoupení ocenění Čestný prsten. Porota ho uděluje jednou za dva roky vybrané osobnosti, která se mimořádně zasloužila o rozvoj kultury ve městě.

autor: pfr
Spustit audio