Nahodí srdce a zachrání život – malý, ale šikovný implantát pod kůží

10. červen 2019

Je první v České republice, kdo nosí nad srdcem nejmenší defibrilátor na světě. Malý implantát velikosti lidského ucha je skrytý pod kůží v oblasti klíčku a pomáhá Petrovi z Táborska přežít.

Přístroj s názvem Rivacor 7 umí srovnat srdeční arytmii a zabránit zástavě srdce. Do Petrova těla jej průlomově vložil profesor Alan Bulava z Nemocnice České Budějovice. Defibrilátor plní svou funkci už několik týdnů: a pacient i lékař jsou více než spokojeni.

„Moderní lékařství jde směrem k telemedicíně.  To znamená, že jsme schopni sledovat pacienta na dálku. A to je příznivé pro něj i pro nás,“ vysvětluje profesor Bulava. Podle něho je tento trend už současností, o budoucnosti ani nemluvě.

Zástava srdce stále častěji postihuje i mladší lidi. Na veřejných místech se proto objevují defibrilátory

Obyvatelé Rudolfova se učili, jak použít automatický defibrilátor při resuscitaci

Defibrilátory už nejsou jen pro lékaře a záchranáře. Jejich použití mnohdy rozhoduje o životě a smrti, proto se stále častěji objevují na veřejných místech. Takzvaný automatizovaný externí defibrilátor je k dispozici například v Alšově jihočeské galerii na Hluboké, na Kleti nebo v Rudolfově.

Týká se nejen implantátů, které samočinně zasáhnou, je-li ohrožen pacientův život, ale také možnosti získávat, vyhodnocovat a uchovávat o zdravotním stavu nemocného data: „Pacient má u sebe krabičku o velikosti mobilního telefonu, ta je s jeho implantátem v neustálém spojení, sbírá a odesílá informace a upozorňuje nás na závažné stavy.“ I kdyby byl pacient na druhém konci světa, do několika minut budou lékaři o jeho potížích vědět. Navíc se oni i nemocný mohou spolehnout na to, že je implantát krizi srdce vyřeší.

„Defibrilátor umí vyslat k srdci elektrické impulzy, které zastaví arytmii, případně, tak jak to známe z filmů, restartovat srdce šokovými výboji. Protože implantát je uvnitř těla, v kontaktu se srdcem, stačí mnohem nižší dávka. Dalším benefitem je to, že moderní defibrilátor má životnost až 15 let. A především: díky němu se úmrtnost pacientů s chronickým srdečním selháváním a s rizikem náhlé srdeční smrti snížila o více než 60%!“

Kdo může takový a podobný implantát získat? „Indikace není omezena věkem, ale celkovým zdravotním stavem. A také úspěšností nebo neúspěšností dosavadní léčby. Ve sledování máme na patnáct set nejrůznějších pacientů „dálkařů“ a mezi čekateli stovky dalších.“ Dobrou zprávou je i klesající cena těchto stále dokonalejších technologií a podpora ze strany zdravotních pojišťoven.

Moderní telemedicína tedy umí udělat pro srdce člověka mnohé. Co pro ně ale může udělat každý sám? Podle kardiochirurga Alana Bulavy je prvořadým pohyb: „Měli jsme pacienta s velkou nadváhou. Srdeční rytmus mu lítal sem tam. Před operací jsme mu doporučili snížit hmotnost. Vzal to vážně, shodil čtyřicet kilo a přišel nám říct, že k operaci nenastoupí, že se cítí zdráv. A odborná vyšetření to potvrdila!“

Spustit audio

Související