Nad tribunami kýble plné vody a mokré hadry. Střecha českobudějovické sportovní haly protéká

21. březen 2022 09:51

Špatný technický stav střechy a nutná rekonstrukce přes léto uzavře sportovní halu na Dlouhé louce v Českých Budějovicích. Opravovat se bude plocha o celkové velikosti více než 4600 metrů čtverečních. Shodou okolností přesně před třemi lety českobudějovičtí zastupitelé zamítli stavbu nové haly na stejném místě. Teď musí radnice do opravy budovy staré přes 40 let investovat desítky milionů korun.

„Pod těmi nejvíc poškozenými místy máme kyblíky, kam se chytá voda, protože jinak už by tekla do hlediště,“ ukazuje ředitel Sportovních zařízení města České Budějovice Tomáš Novák prostor nad tribunami sportovní haly.

„V současné době se řeší veřejná zakázka na výběr zhotovitele opravy všech střech, které na tomto objektu jsou. Po konzultaci s projektantem předpokládáme, že práce by měly trvat zhruba pět měsíců a cena bude kolem 30 milionů korun,“ dodává.

Na kýble plné vody a hadry nad tribunami tak teď často naráží i lidé, kteří přijdou na utkání extraligového Jihostroje. Podle generálního manažera volejbalového klubu Roberta Mifky se voda v minulosti dostala i na samotnou palubovku. „Párkrát už nějaké kýble na palubovce byly, už jsme to řešili. Měli jsme i strach, že to zateče pod taženou krytinu na podlaze a nadělá to paseku,“ potvrzuje.

Čtěte také

Špatný stav střechy nedávno prokázal i znalecký posudek. Radnice s opravou počítala při sestavování rozpočtu na letošní rok. Hlavním cílem teď je, aby hala byla kvůli opravě uzavřená co nejkratší možnou dobu a rekonstrukce nenarušila například začátek příští sezóny volejbalové extraligy.

„Je to naplánováno tak, aby se začínalo v květnu a končilo září, případně říjnu. Já věřím, že se to podaří za pět měsíců stihnout a pak už zase bude hala sloužit sportovcům,“ uvádí náměstek primátora Ivo Moravec.

Radnice už dříve musela nechat vyměnit okna haly a také osvětlení. Oprava střechy naopak umožní instalaci nového ozvučení, které nahradí zastaralé původní ampliony.

Spustit audio

Související