Na Zemi živitelku přišlo přes 97 tisíc lidí. Výstaviště chce pro návštěvníky postavit parkovací dům

1. září 2021 13:24

Výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích navštívilo letos 97 500 lidí. Je to zhruba o 25 500 méně než v roce 2019, kdy se zemědělská akce na výstavišti v krajském městě konala naposledy.

Agrosalonu se od 26. do 31. srpna zúčastnilo 444 vystavovatelů. Nejvíc návštěvníků přišlo v sobotu 28. srpna. Podle mluvčí českobudějovického výstaviště Michaely Čeňkové jich pořadatelé v tento den evidovali 22 tisíc. Letos poprvé do celkového čísla započítali i děti do šesti let, které mají vstup zdarma.

Loni byla akce kvůli koronaviru zrušena. Předloni přilákala 123 tisíc lidí, představilo se 581 vystavovatelů z 19 zemí.

Letošní ročník Země živitelky byl podle předsedy představenstva výstaviště Martina Karbana v mnoha směrech jiný. „Na přípravu jsme měli výrazně méně času, a to necelé tři měsíce, rozpočet byl také výrazněji nižší. Doba, ve které se nacházíme, pandemie a dlouho trvající restrikce, ovlivnila účast vystavovatelů a návštěvníků,“ uvedl.

„Počítali jsme s tím, že nemůžeme očekávat čísla jako v rekordním roce 2019, přesto jsme velmi spokojeni. I přes téměř podzimní počasí byla obsazenost výstavy i účast velice slušná,“ dodal.

Čtěte také

Do několika let chce firma přestavět pavilony R1, R2 a R3. „Do budoucna bude potřeba i parkovací dům, protože kvůli dešti letos rozmokly některé parkovací plochy a místa scházela,“ řekl ČTK místopředseda představenstva výstaviště Zdeněk Volf.

Při agrosalonu otevřelo výstaviště zmodernizovaný pavilon Z. Přestavělo ho na výstavní, kongresové a kulturní centrum s kapacitou až tisíc lidí.

Národní zemědělské muzeum při výstavě ohlásilo, že postaví v areálu dvě budovy. Náklady dosáhnou 460 milionů korun, hotovo má být do roku 2025. Nové pobočky se zaměří na rybářství, zemědělské stroje a potraviny z jižních Čech.

Budějovické výstaviště skončilo loni ve ztrátě 38,9 milionu korun. Tržby mu klesly meziročně o 86 procent. Příčinou jsou dopady koronaviru, loni se většina akcí včetně agrosalonu Země živitelka neuskutečnila.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související