Do Českého Krumlova si stejně jako loni našli cestu čeští turisté, cizinci chybí hlavně hotelům

31. srpen 2021 08:02

Letošní turistickou sezónu hodnotí jihočeští ubytovatelé jako úspěšnou. Největší zájem byl o Lipensko, kde podle údajů tamního turistického svazu ubytování v červenci a srpnu přesáhlo devadesát procent veškeré kapacity. Naopak mírný pokles zaznamenal Český Krumlov.

Iva Reitingerová ve svém rodinném penzionu v Českém Krumlově každý rok vítá stálé hosty z Rakouska. Letos ale byli spíše výjimkou. Ve městě stejně jako loni převažovali čeští turisté.

Podle Ivy Reitingerové se změnily i jejich návyky. „Pozitivní bylo, že jsme zaznamenali delší pobyty, že hosté nechtěli měnit destinaci. Taková ta standartní městská turistika, která trvá jeden až dva dny, se změnila v pobytovou turistiku, hosté zůstávali déle,“ říká. Z toho vyplynuly i nové podněty, například kde na delší dobu uskladnit kola nebo dobít elektrokola.

Rozdílnou zkušenost ale mají hoteliéři. „Klesá pobyt, to znamená počet nocí, které tu lidé stráví, a to je rozdíl oproti loňsku,“ shrnuje ředitel českokrumlovských hotelů Růže a Old Inn Přemysl Grunt.

„Léto bylo o něco slabší než v loňském roce, trochu nás to překvapilo, čekali jsme podobný scénář. Jsme ale víceméně spokojení, v druhé polovině července se to zlepšilo a je ještě víc Čechů než loni,“ dodává.

Čtěte také

Pomalejšího nástupu sezóny si ve svém penzionu všimla i Iva Reitingerová. „Letošní sezóna byla jedním slova nejistá, nejistá ve svém začátku, protože jsme čekali až do půli července, nejistá svým průběhem, protože rezervace přibývaly velmi překotně, a bylo znát, že sami hosté jsou nejistí a čekají s rezervacemi až do poslední chvíle,“ popisuje.

Jaký bude z hlediska turismu podzim, si teď nikdo netroufá odhadnout. V září je ještě ubytování na víkendy rezervované, dál je ale velký otazník. Zvláště v hotelech chybí zahraniční návštěvníci.

„Myslím, že cizinci chybí celému Krumlovu. Měli jsme dvě dobré sezóny plné Čechů, ale už samozřejmě toužíme po turistech, ta skupinová klientela nám především vykrývá slabé měsíce mimo hlavní sezónu, takže určitě nám všem turisté v Krumlově chybí,“ myslí si ředitel dvou větších krumlovských hotelů Přemysl Grunt.

A to nakonec připouští i nezávislý místostarosta Martin Hák. „Nabídka v Českém Krumlově je zaměřena spíš na celoroční klientelu. Z tohoto pohledu potřebujeme zahraniční návštěvníky, nicméně atmosféra s našinci byla opravdu mimořádná, domácká a příjemná. Tím oklikou říkám, že už se nechceme vracet do roku 2019, ale hledáme nějakou novou cestu,“ uvádí.

Spustit audio

Související