Včely jsou mimořádně ohrožené nebezpečnou varroázou. Včelaři by je tedy měli více kontrolovat

17. červen 2024 06:16

Kvůli brzkému a teplému jaru se letos ve včelích úlech vylíhlo víc generací kleštíka, než je běžné. Tento nebezpečný roztoč způsobuje varroázu, která může vést k masivním úhynům včel. Včelstva jsou podle včelařů mimořádně ohrožená, proto musí být pod častým dohledem.

„Vytáhneme podložku ze dna úlu, které je zasíťované. Na podložce vidíme voskovou drť a mezi tím napadení roztočů,“ ukazuje včelař Petr Texl z Černivska u Blatné.

Druhou možností je podle něj zkontrolovat stavební rámek. „Tam máme trubčí plod, který budeme diagnostikovat na přítomnost roztoče. Napíchneme plod a pokud by včelstvo bylo napadené, viděli bychom tam roztoče,“ vysvětluje.

Takové kontroly by letos měli včelaři provádět častěji. „Jaro nastoupilo dřív, takže i rozvoj včelstva, plodování bylo dřív a roztoč se množí na plodu čili stihnul za jaro víc cyklů. Proto bychom měli být obezřetní a každé dva až tři týdny trubčí plod zkontrolovat, jestli ta invaze nezačala,“ popisuje Petr Texl.

Zlom podle něj může nastat po letním slunovratu, tedy po 20. červnu. „Jak se přehoupne slunovrat, tak včelstvo začne slábnout, připravovat se na zimu. Nejvíc infikované včelstvo začne kolabovat a ty ostatní ho vyloupí a donesou si i ty roztoče,“ říká.

Osud včelstev závisí nejen na častém monitoringu, ale také včasném zahájení léčby napadaných včel. „Ten nárůst roztoče je obrovský. Doporučuje se v létě tlumit a přípravky použít, až když už se nebude vytáčet med, až bude bezplodé období,“ připomíná tajemník Českého svazu včelařů František Krejčí.

Na častější monitoring kleštíka varroa by se včelaři měli zaměřit až do doby, než přestanou včely létat.

Související