Co musí umět včelař, jak se do úlu nosí pyl a jak se vytáčí med. Vše o včelách se lidé dozví v novém Apicentru v Protivíně

26. červenec 2023 08:44

Když při návštěvě Protivína na Písecku uslyšíte bzučení včel a ucítíte vůni medu, určitě jste poblíž nového Apicentra. Malí i velcí návštěvníci se tam dozví vše o životě včel, ale vyzkouší si také včelařské klobouky nebo stáčení medu. Jedinečný hmyz si tam navíc můžou prohlédnout úplně zblízka.

Poznat život včel přišly také děti z mateřské školy v Protivíně. „Mně se líbilo všechno a zaujala mě plástev,“ vyprávěl Vašík. „Mně se líbily včeličky. Já mám tatínka, který má včelky a jednou za rok stáčí med,“ dodal Toník.

Součástí nového protivínského Apicentra je arboretum s lavičkami, květinami a včelím úlem. „Celý tento prostor je bezplatně, volně, kdykoli přístupný. Úl je udělaný tak, aby člověk mohl bezpečně pozorovat včeličky, takže tady máme hned u česna okno a z nějakých dvaceti centimetrů může každý sledovat, jak včely nosí do úlu pyl,“ ukazuje předseda spolku Apicentrum Jiří Hejsek.

Čtěte také

Vnitřní expozice začíná u deseti výukových panelů. „Tam je úplně všechno o včelách. Dále je součástí pestrá skladba včelích úlů i živé včely ve třech úlech, které měníme po třech až pěti dnech. Včelky mají nahoře vodu, zespodu větrání, takže tady mohou v klidu žít,“ popisuje Jiří Hejsek.

V centru se konají i různé akce spojené se včelami a včelařstvím. „Máme tu místnost pro přímé ukázky včelaření. Teď jsme předváděli vytáčení medu, návštěvníci mohli pozorovat, jak se odvíčkovává rámeček, jak se dá do medometu a jak vytéká med. Jinak děláme ukázky pastování medu, sbíjení rámků, vyvařování voští a další práce včelaře,“ říká Jiří Hejsek.

Detaily o akcích i otevírací době zájemci najdou na webových a facebookových stránkách protivínského Apicentra.

Spustit audio

Související