Úly na jihu Čech jsou prázdné, varroáza zahubila tisíce včel. Zřejmě bude i méně medu

13. duben 2023 08:27

Mnoho včelařů přišlo kvůli varroáze o svá včelstva. Onemocnění zlikvidovalo v Česku čtvrt milionu včel, na jihu Čech se podle veterinářů vyskytlo zhruba na třetině stanovišť. Obnovení včelstev potrvá několik měsíců. Také proto bude letos zřejmě méně medu.

„Tohle všechno je prázdné, vyčištěné, přes 200 rámků jsem musel vyvařit. Já jsem v podstatě přišel o všechna kmenová včelstva kromě jednoho, zbyly mi ty oddělky, které byly relativně slabší,“ ukazuje svůj včelín Stanislav Pecha, který chová včely už patnáct let.

Není si vědom žádné chyby při ošetřování včelstev proti varroáze. „Opatření dělám každý rok a nikdy jsem takový masivní úhyn neměl. To pak nastane dominový efekt. Jak začne jedno včelstvo slábnout, ostatní silná ho začnou vykrádat, vybírat zásoby, a tím si přinesou roztoče do svého včelstva,“ popisuje.

O včely přišli i další včelaři z Dubného na Českobudějovicku. „V naší organizaci se to dotklo každého. Naším typickým členem je včelař s jedním stanovištěm do pěti včelstev, řada z nich přišla o všechna včelstva. Zazimovali jsme na 189 včelstev a vyzimováno bylo 84, takže jsme ztratili více než polovinu,“ uvádí předseda místní základní organizace Českého svazu včelařů Jaroslav Krafl.

Čtěte také

Právě na Českobudějovicku byla letos v Jihočeském kraji situace nejhorší. „Nejhůře je na tom okres České Budějovice, kde je asi 35 procent pozitivních stanovišť. Nejlepší situace je v píseckém okrese, tam máme 25 procent pozitivních stanovišť,“  doplňuje ředitel krajské veterinární správy František Kouba.

Kvůli masivnímu úhynu bude letos problematické sehnat nová včelstva. „Bude velký nedostatek. Většina včelařů má vyprodáno, případně jsou všechna včelstva zamluvená,“ potvrzuje Stanislav Pecha.

Včelaři na jihu Čech se obávají také toho, že bude méně medu. Včelstva se jim podaří obnovit až v průběhu včelařského roku.

Spustit audio

Související