Snůška nektarového medu bude průměrná. Ovlivnil ji rychlý nástup teplého počasí a následné mrazy

6. červen 2024 15:44

Jihočeští včelaři stočili první letošní med. Snůška bude podle nich průměrná. Množství medu ovlivnilo jarní střídání extrémních teplot. V chladném počasí včely nemohly létat a po mrazech jim chyběla v přírodě potrava.

„Zatím to žádná velká sláva není. V porovnání s loňskem je toho mnohem méně,“ ukazuje včelař Václav Krištůfek jeden z úlů v areálu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

„Jaro přišlo velmi brzo, byly rozkvetlé třešně, jabloně, všechno kvetlo naráz ve velkém množství. Před 15. dubnem jsme nasazovali medníky, což je opravdu nezvyklé, a včelstva byla ve velkém rozvoji. Jenže potom přišlo velké ochlazení, které trvalo deset dní. A to, co včely nanosily do medníku, začaly spotřebovávat, protože nemohly ven. A když už se potom oteplilo, všechno bylo pomrzlé,“ vysvětluje včelař.

Čtěte také

Roli ale hraje také stanoviště. „Bude záležet včelstvo od včelstva. Tady ve městě jsme si všimli, že pokud byly stromy na chráněném místě, tak v pořádku odkvetly a dnes mají velké množství plodů. Ale jinde, kousek dál, na volných prostranstvích, kde foukal vítr, všechno zmrzlo a takovéhle zdroje nektaru byly ztraceny,“ dodává Václav Krištůfek.

Celkovou produkci medu může podle člena pracovního spolku nástavkových včelařů Petra Texla ještě ovlivnit snůška medovicového medu. „Podmínky jsou dobré, je vlhko, dusno, ale nesmí přijít velké lijáky, protože prudké deště mohou ty producenty medovice smýt z větví, z listů. Pak by se lesní snůška vůbec nekonala,“ říká.

Pokud se tak nestane, začnou včelaři stáčet medovicový med na přelomu června a července.

Spustit audio

Související