Na nejhorší části lidských dějin upozorňuje Vlak Lemkin. Připomíná nacistický holokaust i další genocidy

14. červen 2024 08:23

Jak vypadal transport židů do Osvětimi? To přímo v historických vagónech zjistí žáci a studenti. Vlak Lemkin, který seznamuje s historií i prevencí genocidního násilí, zastavil na nádraží ve Strakonicích.

Žáci ve vlaku uvidí třeba film, který připravil Pavel Chalupa. „Vznikl na základě vzpomínek přeživších a je hlavně zaměřen na dětské oběti holokaustu. Naším záměrem bylo přiblížit se co nejvíc těm návštěvníkům ze škol,“ říká.

„Je důležité, aby věděli, co ti mladí prožívali, jaké myšlenky je napadaly, jaké vztahy navazovali v ghettu, jaké aktivity jim tam bylo dovoleno provozovat. A potom samozřejmě následuje transport do koncentračního tábora a pak ta závěrečná cesta, která znamenala smrt,“ dodává.

Vlak navštívila například žákyně strakonické základní školy Marie Zdeňková. „Působilo to pochmurně, bylo to smutný. Nezasloužili si to jen kvůli tomu, že měli jinou víru než ostatní,“ komentuje. „Bylo to strašně smutný, když v našem věku museli jet tam,“ doplňuje její spolužačka Kateřina Zachová.

Čtěte také

Vlak Lemkin je sestaven ze čtyř historických vagónů z roku 1948. „Jsou to jedny z nejstarších vozů, které jezdí na českých železnicích. V jednotlivých vagónech jsou promítány krátké filmy, v prvním například životní příběh židovského právníka Rafaela Lemkina,“ popisuje Šimon Krbec, ředitel Centra studií genocid Terezín.

Dále se tvůrci věnují arménské genocidě a hladomoru na Ukrajině ve 30. letech. „Ve třetím vagónu promítáme krátký hraný film z Terezína. Čtvrtý vagón představuje genocidu v Kambodži v 70. letech minulého století a fotografie Antonína Kratochvíla ze Rwandy, který tuto zemi navštívil v roce 1994, kdy tam proběhla genocida,“ upřesňuje. Šimon Krbec.

Kromě školních výprav můžou do Vlaku Lemkin, který upozorňuje na nejhorší části lidských dějin, přijít i další zájemci. V následujících dvou týdnech souprava zastaví také v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Táboře.

Spustit audio

Související