Na nádraží ve Strakonicích zastavil Legiovlak. Ve vagónech je kovárna, nemocnice i pošta

15. květen 2024 11:25

Věděli jste, že legionáři si na počátku 20. století ve svých vlacích vozili kovárnu, kuchyni a třeba i opravnu aut? Přesvědčit se o tom můžete ve Strakonicích. Na tamním nádraží zastavil Legiovlak.

„Viděli jsme různé kulomety, lékárnu, mapy, uniformy a ještě hodně věcí,“ líčí žákyně Kateřina. „Byla tu větší legrace než ve škole, zaujaly mě hlavně ty zbraně,“ připojuje se Filip. „Mě strašně zaujala ta záchranka, jak se tam ošetřovalo. A líbilo se mi to všechno, protože mě docela baví historie,“ dodává jejich spolužačka Petra.

Školáky na nádraží přivítal průvodce Vítězslav Uvíra. „Uvidí historickou soupravu, která zhruba odpovídá vlaku, kterým se naši legionáři přepravovali na Sibiři v průběhu let 1918 až 1920, během občanské války v Rusku, kdy naši legionáři v podstatě ovládali celou Sibiř,“ vysvětluje.

V jednom vagonu je dokonce kovárna. „I takovéto dílenské vozy naši legionáři používali. Oni neměli žádná klasická kasárna, proto velice rychle začala vznikat celá řada dílenských vozů – vůz kovářský, ale i krejčovský, automobilová dílna, truhlárna, pekárna, dokonce i vlastní pivovar,“ popisuje průvodce Jan Steidler.

Ve vagonech Legiovlaku se skrývá třeba i nemocnice a pošta. Pro děti je zajímavý tím, že nejde o klasické muzeum. „Nechodí mezi vitrínami jako v muzeu, tady je každý vagon jiný a v některých si i na něco mohou sáhnout,“ potvrzuje Jan Steidler.

Cílem projektu je podle něj připomenout část historie. „Za totality byla tato část naší historie upozaďována, byla snaha ji vymazat z povědomí národa, takže nyní máme velký historický dluh, který se snažíme napravit,“ říká.

Legiovlak bude na strakonickém nádraží do neděle 19. května.

Spustit audio

Související