Vojenská ležení, polní kuchyni a dobové cely si prohlédli lidé ve Vodňanech. Přijel i Legiovlak

29. říjen 2022 08:01

Netradiční oslava Dne vzniku samostatného československého státu se uskutečnila ve Vodňanech. Běžně nepřístupná místa, třeba budovu bývalé umělecké školy a její dobové cely, obsadili vojáci. Přiblížili tak historii zajímavějším způsobem, než je obvykle možné z knih a hodin dějepisu.

Pavel Šrámek z četnické stanice zavíral návštěvníky do vězení. „Jste umístěni do cely. Na toaletu budete chodit na přistavený kýbl. V případě, že bude plný, můžete požádat o vynesení,“ rozkazoval.

Lidé mohli potkat také seržanta britské jednotky, a to v parkánu u polikliniky, který není běžně přístupný. „Celý tento prostor představuje tři spojenecké tábory. Je tu improvizovaný tábor americké pěchoty rozdělený polní kuchyní, britská sekce a na konci francouzská část s lékařským stanem a polní poštou“ ukazoval.

Místním kuchařem byl Karel Holub. Připravoval hovězí haši a bramborovou máslovou kaši s tousty. Vařil samozřejmě autenticky, pod hrnci z 19. století zatápěl dřevem. „Nedá se to regulovat, nemá to knoflík,“ usmíval se.

Jako lékař polní ošetřovny působil v ležení Petr Bednář. „Návštěvníci tady vidí vybavení, které odpovídá době první světové války, a samozřejmě se mohou zeptat na různé postupy, jak to vlastně za války všechno fungovalo. Můžu i ukázat takovou menší operaci přímo v polních podmínkách,“ řekl.

Čtěte také

Organizátorkou akce byla Kateřina Mašlová, ředitelka vodňanské knihovny. „Chtěli jsme oslavit 28. říjen netradičně a takovým spojovacím prvkem je ožívání míst, která byla doposud uzavřená. Čím víc lidé poznají svůj domov a historii místa, kde žijí, tím víc si budují vztah k tomu místu a není jim lhostejné, co se tam děje,“ vysvětlila.

Do Vodňan navíc zavítal také Legiovlak, putovní muzeum československých legií. „Nacházíme se v improvizovaném obrněném vagónu. Můžete si prohlédnout jednak interiér vozu, ale i palubní výzbroj,“ líčil vedoucí posádky Legiovlaku Jiří Müller.

„Kromě historie působení našich legií v Rusku se návštěvníci můžou seznámit s prostředím, ve kterém legionáři žili, a různými aspekty jejich života. Není to jenom takový ten nudný dějepis plný dat, ale můžete se podívat na to, kde naši legionáři bydleli, jaké měli zdravotnické zázemí,“ dodal.

Ve Vodňanech bude Legiovlak ještě v neděli do 16 hodin. Pak se přesune do své poslední stanice v Jihočeském kraji, do Blatné.

Spustit audio

Související