Autorským čtením, koncertům i dalším akcím bude sloužit dvorek knihovny ve Vodňanech

2. červen 2021 16:15

Podpořit společenský život ve městě a nabídnout lidem prostor pro pořádání venkovních akcí. Takový cíl si dala vodňanská knihovna, když připravovala rekonstrukci dvorku. Na pracích i přípravách by se měla podílet místní komunita.

„Tady je kompletně zachovalá bývalá maštal, kde byli koně. Jsou tady i koryta a kamenná podlaha,“ ukazuje prostory ředitelka knihovny ve Vodňanech Kateřina Mašlová.

Kromě maštale jsou součástí dvorku i garáže, které by v budoucnu mohly mít další využití. Zatím jedna z nich slouží jako antikvariát. „Je plná regálů a nejrůznějších knih, které jsme získali od čtenářů, nebo jsou vyřazené z knihovního fondu,“ říká Kateřina Mašlová.

Jedna z garáží na dvorku knihovny ve Vodňanech zatím slouží jako antikvariát

Dvorek původně patřil k místním bytům. „Poslední nájemník se odstěhoval asi před rokem a v tu chvíli jsem začala víc vnímat potenciál tohoto místa. Zajímavé na tom všem je, že Vodňanští do té doby vůbec nevěděli, že tu ten dvorek je, vnímali jen budovu,“ popisuje ředitelka.

S plánem využívání dvorku knihovna uspěla i v programu Nadace Via Místo, kde žijeme a získala od ní půlmilionový grant. „Celkem byly vybrané tři projekty v rámci celé republiky. Teď je naším cílem dvorek oživovat prostřednictvím různých kulturních akcí. Tím budeme zjišťovat, co se tady dá dělat, budeme sbírat nápady a pak si společně s veřejností dvorek uzpůsobíme podle našich představ,“ dodává Kateřina Mašlová.

Dvorek budou využívat pro různé aktivity například maminky s dětmi do tří let, které v knihovně navštěvují program S knížkou do života. První kulturní akce se uskuteční 18. června. „Bude Den otevřených dveří městské knihovny. Lidé se budou moci podívat do různých prostor a na dvorku bude křest knihy, menší divadélka i živá hudba,“ zve Kateřina Mašlová.

S úpravami dvorku chce vodňanská knihovna začít v příštím roce.

Spustit audio

Související