Správci NP Šumava opravili frekventovanou cestu u Srní, další práce na léto plánují

21. červen 2024 09:00

Sedm milionů korun investují správci Národního parku Šumava do opravy dvou cest. Jedna už je hotová, na té druhé práce začnou v polovině července.

Cesta podél horní části Vchynicko-Tetovského kanálu u Srní je bez prasklin a děr. Správci Národního parku Šumava dokončili její rekonstrukci. „Jedná se o jednu z nejfrekventovanějších tras na Srní. Snažili jsme se upravit ji tak, aby se tu lesnická technika či odvozní soupravy bezpečně míjely s cyklisty i pěšími turisty. Povrch cesty jsme v zásadě neměnili, kde byl asfalt, tam jsme ho opravili, zachovali jsme prašné části,“ říká vedoucí územního pracoviště Srní Petr Zdeněk. Úsek má celkovou délku bezmála tři kilometry a jeho oprava trvala zhruba měsíc, přičemž náklady činily tři miliony korun bez DPH.

Na letošek správci národního parku naplánovali ještě opravu takzvané armádní cesty mezi Starou Hůrkou a Gerlovou Hutí. Práce za zhruba čtyři miliony korun na tříkilometrové trase započnou 15. července a měla by skončit v říjnu. Oprava bude prováděna za plného provozu, je tudíž nutné, aby tomu turisté přizpůsobili své chování na trase.

Informace o všech uzavírkách a omezeních najdou návštěvníci parku na webu NP Šumava a také na začátku tras, kterých se omezení týkají.

autoři: Jitka Englová , abk
Spustit audio