Na zámku v Dačicích návštěvníci nahlédnou do koupelny posledního majitele panství

26. květen 2020 16:19

Přízemní pokoje v severním křídle dačického zámku se v zimě změnily k nepoznání. Zmizela z nich podlaha, a tak tam, kde by běžně začínala prohlídka, se letos návštěvníci nepodívají. Správa zámku jim to ale vynahradí, pozve je to běžně nepřístupných prostor.

„Přízemí severního křídla bylo vždycky studené a vlhké, byly zde lepené kazetové podlahy z dubového dřeva, ale jak zespodu vzlínala vlhkost, destičky se kroutily a podlaha se začala rozpadat,“ popisuje kastelánka Kristýna Dvořáková.

Kazety proto rozebrali truhláři a pracovníci zámku vyvozili suť, která byla mezi podlahou pokoje a klenbami sklepa. „Nadpodlahová část je vždycky ošetřená a jenom na sondách zjišťujeme, jaké jsou pod omítkou jiné nátěry, ale pod podlahou to nikdo neošetřuje, takže tam jsou zjevné stopy jednotlivých etap. Vidíme, že první renesanční podlaha byla asi o půl metru níž a že dřív byly dveře víc uprostřed místnosti,“ říká kastelánka.

Celý prostor bude správa zámku ozařovat, aby v něm nezůstaly zárodky hub a nově položená podlaha vydržela další desítky let. Pokud bude příležitost, nechají průvodci návštěvníky do odkrytých pokojů alespoň nahlédnout dveřmi.

Čtěte také

Jako kompenzaci za zkrácenou trasu je pak vezmou do depozitářů v západním křídle zámku, kde byl za doby šlechtické nejmodernější byt. Dojdou až k nenápadným dveřím, za kterými se skrývá moderní koupelna posledního majitele zámku Johana Dalberga.

Na první pohled v ní zaujmou tmavě modré lesklé kachličky a chromovaná sprcha v rohu místnosti. „Jedna tryska je nahoře nad hlavou a šest trysek z boku, možná by to fungovalo jako masážní sprcha,“ ukazuje Kristýna Dvořáková.

„Zvláštní je i celoskleněný strop, bylo tady takové osvětlení, že se rozsvítila světla nad ním, takže se rozzářil celý strop,“ dodává kastelánka k prostoru, který bude letos zámek v Dačicích nabízet návštěvníkům jako náhradu za to, že si nemůžou prohlédnout pokoje v přízemí severního křídla.

Spustit audio

Související