Na začátku chtěl jen ukazovat krásy přírody. Projekt We Love Šumava se ale rozrostl a dnes i pomáhá místním

8. duben 2022

Richard Brož ze Železné Rudy jezdil za prací do sousedního Německa a druhou polovinu dne trávil fotografováním Šumavy a propagací tohoto koutu naší země na sociálních sítích. Dnes už se projektu We Love Šumava věnuje na sto procent.

„Ta příroda mi vždycky byla blízko, ale tím, že jsem vyrůstal v Železné Rudě, mě nikdy příliš nezajímala. Začalo se to měnit, když jsem si pořídil prvního psa. Byl jsem s ním pořád v lese a bavilo mě to víc a víc,“ vypráví Richard Brož.

Při procházkách fotografoval a o krásy Šumavy se chtěl podělit s lidmi na sociálních sítích. „Vzniklo to celé úplně spontánně. Asi před osmi lety jsem si nechal vyšít slogan We Love Šumava s hashtagem na mikinu a začal jsem tak označovat své fotografie na Instagramu pro snazší vyhledávání. A najednou stejným způsobem označovali fotky i další lidé,“ vzpomíná.

Tak založil i profil na Facebooku a začal sdílet fotky ostatních. „Lidí bylo víc a víc, teď už jsou nás desetitisíce, na Instagramu 43 tisíc, na Facebooku 30 tisíc. Vytvořili jsme komunitu lidí, kteří ukazují, jak je Šumava krásná, a zároveň se jí snažíme pomáhat,“ dodává Richard Brož.

Čtěte také

K projektu We Love Šumava se přidal i jeho bratr Filip. Komunita funguje částečně jako infocentrum. Lidem poradí, jak to na různých místech Šumavy aktuálně vypadá, kam se vydat i kde se dá dobře najíst.

„Fanoušci We Love Šumava jsou lidé z celé republiky, německého pohraničí, ale i z Ameriky nebo třeba Nového Zélandu. Jsou to lidé, kteří třeba Šumavu neznali a díky nám si jí zamilovali,“ popisuje Richard Brož.

Na začátku chtěl pouze ukazovat krásy Šumavy, projekt se ale rozrostl a dnes pomáhá i lidem, kteří tu žijí. „Přispěli jsme přes 300 tisíc korun do nemocnic, domova seniorů, handicapovaným, udělali jsme hezké Vánoce dětem ze sociálně slabších rodin. To všechno je spojené s tričkem s příběhem, které si u nás lidé mohou dvakrát ročně koupit,“ vysvětluje Richard Brož.

Celý rozhovor s Richardem Brožem o projektu We Love Šumava si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.