Na požární zbrojnici v Dolních Nakvasovicích se vrátil historický nápis

10. srpen 2018 10:50

V Dolních Nakvasovicích na Prachaticku opravili požární zbrojnici. Řemeslníci dokončili práce právě včas, protože 11. srpna obec oslaví 700 let. Restaurátor Lukáš Černý do štítu hasičárny vepsal historický nápis z roku 1930 a dalo mu to docela práci.

V Dolních Nakvasovicích se narodil zedník Jakub Bursa, tvůrce takzvaného selského baroka. Nad tím, zda právě on byl inspirací pro stavitele požární zbrojnice, restaurátor Lukáš Černý váhá. „Je to možné, ale nejsem si tím úplně jistý. Takových atypů, lidových věcí i na hasičárnách se objevuje mnoho, třeba ve Volyni je malovaný erb města s hasičem, takže oni si to zdobili po svém. Kdo z hasičského sboru něco uměl, tak si to k tomu přidal,“ říká.

Na fasádě nakvasovické hasičárny je teď znovu dobře čitelný nápis Bohu čest, vlasti zdar, ohni zmar. „Je to celkem takové asymetrické písmo. Snažili jsme se podle historické fotografie vytvořit nějakou přesnější rekonstrukci, protože se nápis nezachoval. Posléze jsme vytvořili šablony, které jsme technikou sgrafito přenášeli na štít,“ popsal Lukáš Černý.

Sgrafito dělá podle svých slov relativně často, ale ne takto novodobé. „Dělá se většinou renesanční nebo z 19. století. Tohle je sgrafito z 30. let 20 století, takže je to takový atyp, zvláště tou formou. Původně to bylo ryté malinko hlouběji, ale vzhledem k tomu, že štít je vystavený z novodobých materiálů, tak jsme museli použít i my atypické materiály,“ doplnil restaurátor.

Na hasičské zbrojnici v Dolních Nakvasovicích obnovili nápis z roku 1930

Pro starostu obce Miroslava Beránka je podstatné, že si kaplička zachovala historický ráz. „My jsme byli povinni ten ráz zachovat, protože byla dotace na obnovu starých hasičských zbrojnic,“ připomněl.

Také je rád, že dodavatel opravu hasičárny už dokončil, protože v sobotu 11. srpna si obec připomene 700. výročí. „Rádi přivítáme všechny příznivce Nakvasovic, rodáky i lidi ze širokého okolí,“ pozval starosta.

autor: Václav Malina
Spustit audio

Související