Na náměstí v Soběslavi zmenšili parkoviště, řidiči volné místo hledají jen stěží

8. únor 2019 10:32

Celkem 55 milionů korun si vyžádala rekonstrukce náměstí Republiky v Soběslavi na Táborsku. Součástí úprav je i snížení počtu parkovacích míst. Řidiči teď mají s parkováním v centru problém.

„Na centrální ploše bylo parkoviště, které bránilo v průchodu chodcům, protože to byla poměrně velká bariéra, i vjezd a výjezd byl velice nebezpečný. Také se mu říkalo soběslavské vrakoviště, protože některá vozidla tady stála dlouhodobě a docela dlouho jsme se s tím potýkali,“ vysvětluje starosta Jindřich Bláha.

Lidem se zrekonstruované náměstí líbí, jedinou výhradu mají právě k parkování. „Míst je tu málo. Já tady nebydlím, ale když sem jdu, tak jsou obsazená, i v sobotu, není tu možné zaparkovat,“ říká jeden z místních starousedlíků, Pavel Hofman.

Vlaky a autobusy budou mít v Soběslavi společné nádraží

Cestující na nádraží (ilustr. foto)

Nový dopravní terminál vznikne v Soběslavi. Společný odbavovací prostor pro vlakovou a autobusovou dopravu najdou cestující u nádraží Českých drah. To zároveň znamená, že současné autobusové nádraží se bude o několik stovek metrů stěhovat.

Město se zrušená parkovací místa pokusilo nahradit na severní i jižní straně náměstí. „Nicméně k nějakému úbytku došlo, takže jsme zvažovali úpravu regulovaného parkování. Nakonec jsme se domluvili, že nebudeme vydávat ani abonentní ani rezidentní karty a že zůstane krátkodobé stání zadarmo na parkovací hodiny, které bude trochu rozšířené oproti tomu stávajícímu stavu,“ dodává Jindřich Bláha.

Situaci má zlepšit i zhruba 55 nových parkovacích míst, která v centru města postupně vzniknou.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související