Kostel sv. Marka v Soběslavi pravděpodobně už letos změní majitele

3. červen 2017

Celkem 16 církevních objektů v českobudějovické diecézi změní letos majitele. Biskupství je zdarma převede do majetku obcí nebo kraje. Jedná se o kostely a kaple, které církev nevyužívá a nemá prostředky na jejich údržbu.

Jedinou podmínkou převodu je další využití objektů pro kulturní nebo společenské účely. Týká se to například kostela sv. Marka v Soběslavi, pozdně renesanční stavbu s barokními přístavbami.

„My bychom rádi vlastnili bývalý kostel sv. Marka, protože zde děláme svatební obřady, jsou zde koncerty, přes léto funguje jako galerie. Požádali jsme tedy církev o bezúplatný převod do majetku města,“ potvrzuje starosta Soběslavi Jindřich Bláha.

Zkušenosti s koncertováním v kostele má Kateřina Křiklánová, matrikářka a členka pěveckého sboru Anonym Voice. „Zpívá se nám tady krásně, protože akustika je jedinečná. Pravidelně tu míváme jarní koncerty, když je potřeba, zaskočíme i na nějakou mši a doprovodíme ji zpěvem,“ popisuje.

Kromě kostela sv. Marka v Soběslavi by letos na města měly přejít i další církevní objety. Jedná se třeba o hřbitovní kostel sv. Jiljí v Žirovnici, kostel sv. Prokopa v Loučovicích nebo kapli sv. Kateřiny v Počátkách.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio